Каквото и да предложим, срещаме пълно несъгласие на партиите, затова и служебното правителство предлага този бюджет и го оставя в ръцете на народните избраници. Това заяви вицепремиерът в служебното правителство Атанас Пеканов в студиото на Нова телевизия, обосновавайки разчетите в проектобюджета, който предложи Министерство на финансите.

Намаляването на дефицита е в ръцете на парламентарно представените партии. В крайна сметка те ходят на избори и да покажат каква е тяхната програма и визия за развитие на държавата.

анкета

Най-важната задача на депутатите е

Виж резултати

Съставянето на кабинет 28.9%

Разглеждането на бюджет 14.7%

Законите по ПВУ 3.3%

Овладяване на инфлацията 11.0%

Да си починат 42.1%

Най-вероятно не е нужно да се стремим към дефицит от 3%, а и при 4% отново биха ни приели в Еврозоната, смята Атанас Пеканов. А и като цяло прогнозите и за Еврозоната и в цяла Европа за тази година са за дефицити около 3.6 - 3.7%. Така че един по-голям дефицит от 3% не би ни попречил особено.

Именно с противопоставянето на партиите Пеканов обясни оттегленото предложение за еднократен данък върху свръхпечалбата, невключените плащания по ПВУ, но включените разходи, както и продължаването на всички социални плащания като пенсии, увеличена минимална работна заплати и увеличени плащания за заплати в държавния сектор.

Данъкът върху свръхпечалбата не е иновация българска, обсъжда се и в ЕС, а и в световен мащаб. Става въпрос за добита случайна печалба от отделни фирми, възникнала вследствие на шок, най-вече с влиянието от войната в Украйна.

Пламен Димитров: Без промяна на данъци, бюджетът няма да се върже

Пламен Димитров: Без промяна на данъци, бюджетът няма да се върже

Връщане на 20% ДДС без детските храни и книгите

Не можем да заложим в бюджета нещо, което не отговаря на нашите очаквания. В крайна сметка ние се надяваме да получим втория транш по ПВУ, но и всичко е в ръцете на депутатите и всичко зависи от това дали те ще продължат на работят и да приемат онези 12 закона, които са нужни, за да усвоим този втори транш по ПВУ, обясни Пеканов по повод откритите от съпредседателя на ПП Асен Василев две грешки в сметките на Росица Велкова.

Той опроверга твърденията на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, че тези пари "ни се полагат" - нищо не ни се полага, а финансирането по ПВУ е срещу определени стъпки, направени реформи и постигане на определени цели. Пеканов подчерта отново, че служебното правителство и в лицето на министъра на правосъдието Крум Зарков е извършило всичко нужно и е подготвило законите, които са нужни, за да се подготвят стъпките. Така и този проблем е изцяло в ръцете на депутатите.

Бюджет 2023 - път към ада, постлан с добри намерения

Бюджет 2023 - път към ада, постлан с добри намерения

А при такива доходност обслужването на този дълг ще бъде допълнителен и то чувствителен товар за хазната