Над 450 милиона евро ще бъдат предоставени от Европейския съюз на България през следващите седем години за опазване на дивата природа.

Средствата ще дойдат по линия на фонда за развитие на селските райони в България, надхвърлящ 2,6 млрд.евро.

От тях една четвърт ще са "потенциално достъпни" за опазване на околната среда. Финансиране със същата цел ще бъде отпуснато през следващите седем години и по линия на структурните фондове на Европейския съюз, които за България възлизат на 6,7 милиарда евро.

Конкретен процент на за екологични цели в този фонд не е определен, но за финансиране от фонда ще може да се кандидатства и с проекти за опазване на околната среда.

За природата в страната ни ще се отпускат средства от още един фонд.
Наречен "Живот плюс", този фонд все още не е създаден, но се очаква това да стане до средата на тази година.

Тези данни бяха съобщени на БТА от международната природозащитна организация Световен фонд за дивата природа /WWF/след работен обяд в Европейския парламент по темата "Румъния и България обогатяват ЕС - ще инвестира ли ЕС разумно в тези богатства?", информира БНР.

Символично събитието бе домакинствано от френската евродепутатка Катрин Ги-Кен, а гости бяха колегите й от България и Румъния Атанас Папаризов и Атила Келемен.
Сред поканените бяха други евродепутати, служители на Европейската комисия, журналисти, представители на WWF, работещи в България и Румъния.