Повишиха заплатите на служителите в Националния исторически музей с до 500 лева и добавката за "доктор на науките", съобщиха от НИМ.

Служителите в Националния исторически музей получиха като коледен подарък освен бонуси и увеличение на заплатите с от 100 до 500 лева (а не до 300, както бе съобщено първоначално).

НИМ увеличава заплатите на своите служители

НИМ увеличава заплатите на своите служители

При добър мениджмънт заплатите могат да бъдат увеличени, уверяват от музея

В НИМ има 11 доктори на науките. Тяхната добавка за "доктор на науките", която досега бе 50 лева, е вдигната с негова заповед на 250 лв.

В различни научни учреждения тя е между 50 и 150 лева, като само в СУ "Климент Охридски" тя е 250 лева. По този начин НИМ се изравнява с най-престижното висше учебно заведение в България.

Сериозното увеличение на заплатите стана възможно, обясни директорът на НИМ, по няколко причини. "Първо, хората ми работят перфектно, като добре смазани машини са и заслужават от години много по-добро заплащане за отговорностите, които имат по опазване, изучаване и представяне на културно-историческото наследство на страната", каза Димитров.

Второ, Министерство на културата, в лицето на министър Вежди Рашидов, ни предложи и ние приехме нова система на заплащане. Едно от важните неща в нея е правото да ползваме за заплати и част от собствените средства, набрани от билети, каза шефът на НИМ.

Той обясни, че досега музеят можеше да ползва само 50 % от тези средства и то само за дейности - археологически разкопки, издания на книги, откупки на артефакти. НИМ има много посетители и съответно солидни за един български музей приходи. Сега ще има пари и за дейности, и за заплати, обясни шефът на музея.

"Служителите в НИМ с висше образование и добра работа вече са много над мечтата на Волен Сидеров за над 1000 лева заплата", каза Димитров. При още по-добра работа новата система позволява директорът на НИМ да вдига заплатите на служителите си и през текущата година.