Консенсус върху нуждата от това служебният кабинет да внесе в Народното събрание изцяло нов бюджет за следващата 2023 година, а не да удължава действието на текущата фискална рамка до края на месец март, постигнаха синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" и "Продължаваме промяната". Срещата се проведе в зала "Изток" в парламента по инициатива на бившата управляваща партия.

По думите на съпредседателя на ПП и бивш финансист номер едно Асен Василев е "неадекватно" да бъде удължаван настоящият бюджет и догодина, а бюджетните прогнози на служебния кабинет силно подценяват реалностите. Сред основните предложения на партията са минималната работна заплата да скочи от 710 лева на 860 лева от Нова година, а данъчните облекчения за млади семейства да се повишат от 600 на 900 лева годишно.

А пари за това щяло да има, каквото показват и оценките на статистиката - очаквало се брутният вътрешен продукт за настоящата година да достигне 165 млрд. лева, което е с над 11 млрд. над планираните нива.

"При тези нива и приемането на всички социални политики, които прилагаме, дефицитът ще се увеличи с 2,1%. Не казваме, че това трябва да е дефицитът, но всички тези мерки са напълно разумни и влизат в маахстрихтските критерии от дефицит до 3%", каза Василев.

"Потенциалното подценяване е с близо 12 милиарда. Това означава, че тези политики по доходите могат да се случат, без да влизаме в бюджетен дефицит. Нашият призив е в един глас да направим така, че този бюджет да бъде внесен и никой да не го използва за политически цени", заяви на свой ред експремиерът Кирил Петков, който призова синдикатите да лобират това да се случи и пред другите политически групи в Народното събрание.

Служебният кабинет се плаши да внесе бюджет, няма мнозинство

Служебният кабинет се плаши да внесе бюджет, няма мнозинство

Бюджетът е тригодишна прогноза, ние нямаме такъв хоризонт, обясни Никола Стоянов

От своя страна синдикатите настояват също за повишаване на минималните нива за заплащане, а и освен това - за въвеждането на прогресивно облагане спрямо доходите, респективно отмяна на плоския данък. Излизат на национален протест утре, 11 ноември, с искания за ръст на заплатите в като цяло, както и в конкретика по отношение на държавни институции като НСИ и Кадастъра.

"Нашата позиция тук е категорична, че бюджет 2023 трябва да има. По отношения на дефицита пък самият финансов министър каза, че той ще е не 4,1%, както се предвиждаше, а 3,4%. От 19 страни в еврозоната 11 имат по-голям дефицит от България, въобще не стоим зле", посочи на свой ред Любослав Костов от КНСБ.

С 40 млрд. лева в последните 2 години приходите в хазната са превишили прогнозите, което ерозирало значението на харчовете, правени от държавата в области като образование например, добави синдикалистът.

ПП, макар и да подкрепят синдикатите в исканията им за повишаване на социалните плащания и МРЗ, остават категорични - следва да се запази текущата данъчна система и плоският данък от 10%.

"Данъчната система не трябва да се пипа, в това число и данък печалба. Нека не се занимаваме с резки промени в данъчната политика", подчерта Василев. Той не е съгласен със синдикалните организации и по друга тема - въвеждането на необлагаем минимум.