Въвеждането на прогресивно данъчно облагане е тема на синдикатите от доста време, а миналата седмица в парламента се състоя и дискусия, домакин на която беше депутатът от БСП Крум Зарков. Като цяло мярката има подкрепата на левите, макар и до този момент да не е предприета стъпка за законовото й въвеждане. News.bg попита за мнението им останалите партии в парламента.

Когато говорим за плоския данък трябва да го разглеждаме в контекста на върховенството на правото в една държава. Това заяви пред News.bg Искрен Митев от ПП, който е член на комисията по бюджет и финанси в НС. По думите му обаче в коалиционното споразумение е записано, че няма да се правят данъчни промени.

Плоският данък той е голям успех на българското данъчно законодателство, подчерта той. Според Митев именно това е причина за привличане на инвестиции в страната.

10% корпоративен данък привлича чужди инвестиции, но когато политическата обстановка е стабилна и има доверие в политическите фигури, които управляват държавата, каза депутатът. Дори и с плосък данък у нас, чуждите инвестиции дълги години не са се увеличавали, това се променя, когато на власт дошла четворната коалиция, начело с ПП. В пъти са нараснали инвестициите в страната от началото на годината.

Независимо какви законодателни промени правим, важна е политическата обстановка в една страна, за да привлича чужди инвестиции, който е един от начините да има повече пари в българската икономика, коментира още Искрен Митев.

Според него на този етап няма смисъл да се променя данъчната система, но е важно да се осигури върховенството на закона. Докато българската правосъдна система не работи в полза на гражданите, каквито и законодателни промени да се извършат, те няма да имат ефекта, който търсим, смята народният представител. 10% ставка дава и предвидимост на компаниите като разход. Плоският данък повишава и събираемостта и стимулира компаниите да работят активно и на светло. Ако се направи диференцирана ставка, това ще стимулира определени компании да укриват приходи, обясни Искрен Митев. По мнението му, колкото по-високи са данъците, толкова повече хората имат стимули да не го плащат. Да има плосък данък в България е добре за българската икономика, смята той. 

За необлагаемия минимум Митев смята, че това е интересно предложение, което ще помогне на най-засегнатите хора от кризата и ще им даде глътка въздух. Истината е, че не ни стигна времето да отворим тази глава от законодателството, призна народният представител от ПП. Това е част от разговорите за необлагаемия минимум, това е мярка, която оказва влияние върху най-засегнатите групи и я смятам за добра мярка, но не стигна време да я разгледаме, допълни Митев.

Мартин Димитров: „За“ необлагаем минимум, но „против“ прогресивно облагане

Мартин Димитров: „За“ необлагаем минимум, но „против“ прогресивно облагане

1,5 млрд. лв годишно би струвал на бюджета необлагаем минимум

Каквито и идеи и предложения да има, в криза не е подходящо да се правят сериозни данъчни реформи, смята пък Любомир Каримански от ИТН и председател на бюджетната комисия в 47-мия парламент. А пък според депутата от ДПС Петър Чобанов връщането на прогресивното облагане няма да подейства като антикризисна мярка.