ЕК притиска България за закъснението й да приеме мерки в областта на ограничаването на кешовите разплащания. Това обясни икономистът Димитър Иванов пред БНР относно ограничаването на кешовите разплащания над 5 хиляди лева.

Според него правителството можеше да намери по-плавен преход към намаляване на кешовите разплащания, вместо двойното свиване на разрешения лимит.

Ограничаването на кешовите разплащания може да навреди на туризма

Ограничаването на кешовите разплащания може да навреди на туризма

Каролев намира идеята за добра, но прибързана

Българското правителство е принудено от външни фактори да отиде към по-бързи радикални мерки за повишаване на събираемостта на приходите и на лимитирането на кешовите транзакции, заяви Иванов.

Икономистът коментира, че резултат от приетия план на Европейската комисия за преминаване към безкасово общество в ЕС към 2025-а година се увеличава контрола.

Забраната за големите кешови плащания скара депутатите

Забраната за големите кешови плащания скара депутатите

Плащанията над 5 хил. лв.

"Ще засилят контрола върху паричните действия на всеки български гражданин, ще ни подслушват комуникациите, ще следят компютрите и смартфоните ни, ще сме принудени да слагаме задължително парите в банките при тази ситуация, и то при негативни лихвени проценти и административни тарифи, които намаляват спестяванията, даже без човек да ги харчи", обобщи Димитър Иванов.

Той обясни, че не се казва също така какво ще стане със законното ни право да пренасяме през граница свободно сума до 10 хиляди евро. Това е дългосрочна тенденция, част от един план на световните финансови институции, на ЕС и ЕК - план, който сме подписали, че ще изпълняваме.

Финансистът запита подготвена ли е България да се ограничат кешовите разплащания, след като българската икономика сред всички икономики в ЕС е най-силно зависима от кешовите разплащания. Той даде пример с нарастването на циркулацията на парите в брой.

На последно място сме също така и по т.нар. "индекс за прогрес към безкешово общество". На последно място сме и по спидометър, или по скоростомера за прогрес към безкешово общество... Покритостта на българското население с банкови сметки е най-ниската в ЕС - 36%. Как тези хора ще се лишат от кешови разплащания, запита Димитър Иванов.

Защитата на кредитните карти в България не е осигурена - имаме най-голям процент на скимиране, копиране, фалшифициране на кредитни карти от всичките страни-членки на ЕС.