КНСБ предлага да се създаде специален фонд за дофинансиране на общините, ощетени от кризата с коронавируса. Това заяви за БНР президентът на синдиката Пламен Димитров.

Той обясни, че на много места, включително големи градове, сред кметовете имало притеснение. Очакванията били за огромни дупки в приходните части.

По думи на Димитров местният бюджет не може да излезе на дефицит. По тази причина синдикатът ще отправи към финансовия министър предложение за целеви допълнителен фонд, който да даде безлихвени заеми на всички нуждаещи се общини до края на тази година, така че те могат да върнат до края на 2021 г. даденото им като безлихвен заем.

Около 49% от общините в България са с просрочени задължения

Около 49% от общините в България са с просрочени задължения

Общините в Пазарджишко и Смолянско са с най-много просрочени задължения

Относно предложенията на управляващите за увеличението на заплатите в бюджетната сфера с 10% той посочи, че 20% ще получат работещите в общинските администрации, които са били забравени дълги години.

По повод възможностите за трайно решение за повишаване на пенсиите през 2021 г. Димитров бе категоричен, че не трябва да се продължава с раздаването на 50 лева "на калпак". Той настоя да се вземе решение за системен подход за по-сериозно увеличение на минималната и максималната пенсия - 20% на минималната за достигането на 300 лева и 1440 лева на максималната, с които 27 000 души ще получат ефективен размер на пенсиите.

Над 40% спад в приходите отчитат общините само за 2 месеца

Над 40% спад в приходите отчитат общините само за 2 месеца

Загубите на собствени приходи надхвърлят 159 млн. лв.