Първите три болнични дни не ги плаща работодателят, а съвестните работници. Това заяви председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред bTV. Изказването му е по повод предложенията за промяна в схемата за обезщетение при болест заради растящия брой злоупотреби с болнични листове и паричните загуби, които произтичат от тях.

Велев посочи, че в България средно се взимат между 9 и 10 болнични дни, докато в други страни броят е значително по-малък. Той допълни и че годишно се изплащат и допълнителни 5 млн. лв. от предприятията, без да се имат предвид изплащанията от НОИ.

По думи на председателя на АИКБ законодателството е направено по такъв начин, че да стимулира масови кражби и корупция. Той посочи като ефективна мярка, която се прилага в повечето европейски страни, т.нар. "дни на изчакване" - при тях обезщетението е много по-малко, а понякога подлежи и на данъчно облагане.

Без промяна остава режимът на изплащане на болничните

Без промяна остава режимът на изплащане на болничните

Работодателите ще продължат да изплащат първите три дни от тях

Велев изтъкна, че според официална статистика за последните 3 години у нас има близо 3300 отменени болнични листа, а наказаните са средно около 7 души.

От своя страна д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари поясни, че бизнесът не страда заради лекарите, тъй като тяхната работа е да прегледат пациента и да го върнат възможно най-бързо на работа.

Според него е много трудно да се докаже, че човек не е болен, а за времето, в което е отсъствал, лекарят е задължен да издаде съответните документи.

Брънзалов посочи още, че ако има злоупотреби с болничните, те трябва да подлежат на наказателна отговорност. Ние като лекари не защитаваме лоши практики, категоричен бе той.

Проблемът с болничните - сложен като ТЕЛК-овете

Проблемът с болничните - сложен като ТЕЛК-овете

Бизнесът не иска да плаща първите три дни от болничните

Лекарят предложи да се направи статистика за броя отпуснати болнични дни по отделните пера на заведенията, брой хоспитализирани и дадено време за възстановяване.

Той заяви, че Българският лекарски съюз иска среща с бизнеса, за да се обсъдят проблемните точки.

Икономическият експерт Мика Зайкова пък изрази мнение, че спирането на плащане при болест е "нечовешко и незаконно". Тя се съгласи, че злоупотребите с болнични дни трябва да се криминализират и настоя за въвеждане на строг от страна на здравното и трудовото министерство.

Според Зайкова обезщетението трябва да се плаща, но не от бизнеса. Тя обясни, че това е било временна антикризисна мярка, която законодателството е превърнало в постоянна, за да спаси някои институции от фалит.

По нейни думи хората, които наистина страдат от различни заболявания, са много повече от тези, които не са болни, но не присъстват на работното място.

Не можем да лишим болните от средствата, категорична бе тя.

Работодателите настояват за по-голям контрол от НОИ върху болничните

Работодателите настояват за по-голям контрол от НОИ върху болничните

Зам.-председателят на БСК заяви, че проблемите са както в здравеопазването, така и в осигуряването