Увеличението на заплатите през 2019 г. ще е по-бавно, в сравнение с предходните две години. Очаква се и забавяне на растежа на българската икономика през следващите 12 месеца.

Това прогнозират експертите от международната компания Euler Hermes, която е специализирана в застраховането на търговски кредити, информира money.bg.

"Ръстът на индивидуалното потребление е свързан с намаляването на безработицата, което се очаква да продължи, но с по-незначителен темп - от ниво 6,2% за 2017 година, до прогнози за 5,3% за 2018 година и 5% за 2019 година", се казва в анализа.

Експертите прогнозират и по-слабо повишаване на възнагражденията в страната. Ръстът на заплатите ще се забави до 6,5 % през настоящата година или ще бъде близо двойно по-бавен в сравнение с 2017 година, когато достигна 11,8 на сто.

По-слабо представяне на износа ще бъде основната причина за очаквания по-нисък ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 3,2 на сто за 2018 година. Доскорошният основен двигател на растежа ще се забави и ще запише спад от 4,2 на сто през изминалата година след стабилен ръст за предходните.

Негативната тенденция при износа се обяснява с по-малкия обем на търговията с Турция и с Русия.

"Износът към южната ни съседка се е свил с около една четвърт спрямо 2017 година заради фискалната криза там, а към Русия се е стопил наполовина заради промени произтичащи от икономическите санкции, наложени от САЩ. Частично това беше наваксано с увеличаването на износа към ЕС, който обаче през 2019 година ще се забави заради очаквано по-ниския ръст на европейските икономики", обясняват икономистите.

Очакванията за 2019 г. са за допълнително намаление на експорта за Турция, но стабилизиране на този за Русия. Нетният износ ще остане отрицателен.

"Основният компенсаторен фактор и двигател за развитието на българската икономика през 2018 година отново е вътрешното потребление. Прогнозата ни за ръст на инвестициите от 7,7% e положителна индикация за възстановяване, както и за успешно усвояване на европейските фондове", коментира главният анализатор Икономически проучвания и оценка на риска в компанията Манфред Щамер.

"В същото време трябва да отчетем дисбаланса в двигателите на растеж и да сме подготвени за успокояване на вътрешното потребление през 2019 година, което ще доведе и до продължаващо леко забавяне на българската икономика", допълва той.

Прогнозата е за забавяне на потреблението до 5,5% от 7,8% през 2018 година. Увеличаването на инвестициите също ще се забави до 5 на сто.

"За поредна година анализаторите на Euler Hermes обръщат специално внимание на високия външен дълг на България като относителен дял от БВП. Въпреки положителната тенденция за спад - от 92% по време на кризата през 2014 година до прогнози за 64% през 2018 година и 63% през 2019 година, той остава над нивата до 50% приети за нормални при развиващи се икономики", се казва в анализа.

Според експертите това носи теоретичен риск при необходимост от покриване или рефинансиране във времена на икономически сътресения на глобално или регионално ниво.

В анализа е отбелязана устойчива тенденция за намаляване на фалитите у нас от 2014 година насам. Прогнозата е през 2018 година те да са с около 5% по-малко в сравнение с предходната, а през 2019 година нивото да падне дори под 400 годишно.

"Това от една страна е индикация за стабилността на българската икономика, въпреки лекото й забавяне, като допълнителен фактор за тренда е ръстът на предоставените кредити през последните две години. От друга страна обаче отново фокусираме вниманието върху основната причина - специфичните административни усложнения и много тежката процедура за обявяването на несъстоятелност в България.", обясняват експертите на Euler Hermes.

В България обявяването на фалит отнема два пъти повече време в сравнение с развитите икономики. Сравнителен анализ на застрахователите показва, че ако у нас обявяването на фалит отнема средно 3,3 години, то в развитите икономики е наполовина - 1,7 години. Близо два пъти по-ниско е и нивото на възстановяване на вземанията - за България то е 37%, докато при развитите икономики - 71%.