Всички неблагоприятни фактори, нестабилната и неизвестна среда за работа, ограничени възможности за реално планиране често ни поставяха пред мисълта, че няма как при тези условия българският бизнес да не изпадне в дълбока стагнация. Но това, което се случи, е, че тази стагнация не е факт, напротив, българският бизнес расте, а данните за износа са впечатляващи и това се дължи на факта, че в България има бизнес лидери, които със своите качества, кураж, знания водят през изпитанията към нови върхове.

Това каза президентът Румен Радев на церемонията по удостояване на победителите в 15-то издание на конкурса "Мениджър на годината", което се провежда под патронажа на държавния глава, съобщи БТА.

Конкурсът отличава бизнес ръководители за прилагането на добри управленски практики.  За "Мениджър на годината" беше обявен Владимир Спасов - прокурист на "М+С Хидравлик" АД.

Президентът изтъкна трудните условия за бизнеса и неизвестността пред него през 2022-а, като посочи, че годината е изключително динамична, напрегната, наситена с кризи и предизвикателства. Сред тях той открои пандемията, войната в Украйна, енергийната криза, продължаващата втора година спирала на икономическа нестабилност и липса на редовно правителство с дългосрочен, ясен хоризонт.

Той засегна и друга важна и за обществото, и за бизнеса тема - управлението на страната. 

Знам въпросите, които ви вълнуват, най-големият е неизвестността - ще имаме ли ново редовно правителство, колко ще живее сегашният парламент, какви закони ще приеме, ще има ли предвидимост във вашата дейност, каза президентът. 

Той призна, че не може да отговори на тези въпроси, но увери, че се прави всичко възможно да бъде излъчено редовно устойчиво правителство. Но докато това стане факт и когато стане, мога да ви гарантирам, че служебното правителство ще продължава да работи всеки един ден за вас, така че вие да успявате, каза държавният глава.

Радев посочи, че служебното правителство успя да се пребори и да осигури финансите по оперативните програми, първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост.

Най-важното е, че то успя само за два месеца да разработи всички липсващи закони, които трябва да отключат пътя към дългоочакваните реформи, които да дадат това, което ни трябва - върховенство на правото, изсветляване на бизнес средата, задушаване на корупцията, предвидимост в различни области, посочи още президентът.