Централната банка на Англия намали основния си лихвен процент с 50 базисни пункта, до 0.5 на сто, което е нов рекорден минимум.

От финансовата институция продължават с усилията си да стимулират кредитирането и икономическия растеж в Обединеното кралство чрез качествени облекчения на монетарната политика.

Но днес от финансовата институция обявиха, че ще предприемат и количествени улеснения, като предвиждат да увеличат размера на средствата в банковата система със 75 милиарда паунда, за да стимулират кредитирането.

Понижението на основаната лихва на банката е в рамките на очакваното от пазара, като не се сбъднаха спекулациите, както за по-агресивно намаление със 75 базисни пункта, с оглед на тежката рецесия във Великобритания, така и за по-малко намаление с 25 базисни пункта.

Това е шестото поредно понижение на лихвите във Великобритания от октомври насам.

С това понижение възможностите на финансовата институция да предприема други ходове за качествено отхлабване на монетарната политика, като бизнес групи във Великобритания критикуваха остро последните няколко понижения на лихвените нива, тъй като според тях този подход не е достатъчно стимулиращ за увеличението на кредитния поток и няма да накара банките да отпускат повече заеми.

Друг важен аргумент срещу политиката на нулеви или отрицателни след претегляне на инфлацията, лихвени нива е, че тя ощетява вложителите имащи депозити в банките.

Финансовият министър Алистър Дарлинг заяви на 3 март, че централната банка има необходимите лостове за да напечата пари и може да реши, че има нужда от тези средства през този месец.