Разработен е механизъм за определяне на минималната работна заплата и е възможно в следващите дни да се постигне окончателен консенсус за него. Това обяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, цитиран от БНР.

Минималното възнаграждение няма да се определя автоматично. Няма формула за това.

Социалният министър обясни, че правителството ще определя размера, ако бизнесът и синдикатите не се договорят.

Бизнесът против ежегодна актуализация на МРЗ

Бизнесът против ежегодна актуализация на МРЗ

Щяло да има икономически необоснован ръст на заплатите

Припомняме, че бизнесът се обяви против ежегодната актуализация на минималната работна заплата. Асоциацията на организациите на българските работодатели изготви становище относно предложения от Министерството на труда и социалната политика проект на тристранно споразумение за определяне на минималната работна заплата. Според работодателите в проекта на МТСП липсват критерии, определящи диапазон за долната и горната граница на размера на минималната работна заплата. Така не могат да се провеждат консултации и преговори между социалните партньори.

Гълъб Донев обясни, че са определени 15 индикатора, които ще се взимат предвид при ежегодните преговори между бизнес и синдикати за определяне размера на минималната заплата.

По думите му индикаторите ще бъдат предоставяни и след това ще започнат преговорите между синдикатите и работодателите. Те трябва да са готови с предложения за размера на минималната работна заплата юни-юли месец. Ако не се договорят, правителството ще трябва да определи размера.

Социалният министър обяви също, че в мандата на служебния кабинет ще се приеме нова наредба за интеграция на бежанците.

Гълъб Донев отчете работата на Министерството на труда и социалната политика при служебния кабинет.