В писмо до вицепремиера и социален министър Българската стопанска камара (БСК) настоява проектът на Закон за данък върху общественото здраве да бъде разгледан по време на предстоящото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Това съобщават от камарата.

Припомняме, още миналата седмица БСК настоя за спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който да се обсъдят намеренията за въвеждане на т.нар. „данък върху вредните храни".

От камарата смятат, че предлаганият данък ще увеличи разходите за храна на най-ниско доходните групи. Това ще стане, тъй като заради скока на цените на т.нар. „вредни храни" ще поскъпнат и останалите хранителни продукти. От своя страна, това пък ще доведе до неефективна верижна индексация на социалните плащания и пенсии, увеличен дефицит на бюджета, по-високи нива на бедност, ръст на сивата икономика и фирмени фалити.

Ден по-късно вицепремиерът Калфин заяви, че законопроектът трябва да мине през Съвет за тристранно сътрудничество и изрази готовност да го свика веднага.

БКС настоява на заседанието в четвъртък да се включат представители на браншовите организации от хранително-питейната промишленост, както и други заинтересовани страни.

От Стопанската камара са убедени, че вдигането на данъците и акцизите без реформи в администрацията, публичните разходи и регулациите, ще предизвика съпротивата на легалния бизнес. Именно заради това смятат, че предлаганите промени ще обслужат огромния финансов и лобистки ресурс, извличан от непрозрачните публични финанси, обществените поръчки и законодателството, което обслужва отделни интереси.