Ако бъде въведен общоевропейски данък върху финансовите транзакции, вноската на България в евробюджета ще намалее с близо 180 милиона eвро, или с 40 на сто от сумата, която плащаме сега.

Това показват представени от комисаря по бюджета Януш Левандовски разчети как подобен данък би се отразил на отделните държави-членки. В момента всяка от тях превежда в Брюксел годишни вноски според брутния си вътрешен продукт. Те ще намалеят до 50 на сто, ако бъде одобрена идеята за данък върху финансовите транзакции, част от който да постъпва в европейския бюджет, предаде БНР.

Предложението беше лансирано от Еврокомисията в края на миналата година с основен аргумент, че финансовия сектор трябва да даде своя принос за стабилността на икономиката и финансите в Европа.

Няколко страни, начело с Великобритания, се обявиха против подобно увеличаване на данъчната тежест за бизнеса. България също се противопостави на идеята, но според Европейската комисия когато бъдат оценени преимуществата на новия данък, съпротивата срещу него ще отслабне.