Около бюджета ще се види колко е стабилна управляващата коалиция. Това заяви пред БНР бившият министър на финансите Симеон Дянков.

Той подчерта, че реално Бюджет 2023 ще бъде за пет месеца. По думите му е изключително трудно, дори невъзможно, да се направят такива промени, за да се стигне рамката на 3% бюджетен дефицит. Ако изобщо се стигне до такъв дефицит, ще трябва да се режат из основа разходи за инфраструктура, а това няма да се хареса на ГЕРБ, особено преди местни избори, поясни Дянков/

Според него ДДС трябва да бъде върнато на предишните нива, отпреди пандемията. Той посочи, че това ще е трудно политически. Рамката на Бюджет 2023 може рязко да се измени при влизането му в парламента, изтъкна Дянков.

Бившият финансов министър очаква да има доста спорове между управляващите сили. Няма нищо да премине тихо, добави той. По думите му инфлационният натиск е такъв, че хората с основание искат по-високи заплати и социални придобивки, затова ще се гледат приходите.

Ще бъде трудно за следващата година да се направи бюджет с дефицит под 3% без допълнителни лишения и рязания на разходи. Ситуацията е трудна, повече от обикновено. На министър Василев ще му бъде много трудно, каза още Дянков.

Василев обещава нов бюджет до края на юли

Василев обещава нов бюджет до края на юли

Депутатите удължиха отново бюджета