Депутатите удължиха отново бюджета - до приемане на бюджет за 2023 година. Финансовият министър Асен Василев посочи в хода на дебатите, че това ще отпуши плащанията към общините и НЗОК.

До 31 юли той поема ангажимент да се приеме нов бюджет. Затова предложи и удължението да действа до тази дата.

Венеция Нецова от ПП/ДБ критикува служебния кабинет за представените депресиращи прогнози. Според нея заплахите, че държавата ще фалира са политически фойерверки и Асен Василев ще внесе реалистичен бюджет.

България е на първо място по сива икономика, около 30%, включи се и Искрен Арабаджиев от ПП. Именно изсветляването на икономиката била цел на партията с водените финансови политики.

Александър Иванов от ГЕРБ изтъкна състоянието на държавните финанси. И към момента носим негативите на една финансова политика, която се характеризира с добри намерения, но не и с реализъм, по думите му. За една година финансите са с минус 1,8 милиарда лева.

Корнелия Нинова поиска гаранция от Асен Василев, че нито едно социално плащане няма да бъде засегнато. Средства има, успокои я финансист номер едно. Пари за общините също има. В момента МРРБ е в контакт с общините, за да се види кои имат спешна нужда от средства и преди края на юли. Социалните плащания няма да бъдат нарушени, увери Василев.

Призовавам ви да бъдете смел, обърна се Румен Христов към Асен Василев и настоя намалените ДДС ставки за някои сектори да се повишат. Помощите за засегнатите от кризата не трябва да е на калпак, настоя още лидерът на СДС.

В крайна сметка удълженият бюджет бе повторно удължен до 31 юли единодушно с подкрепата на 207 депутати.

Новият кабинет Денков-Габриел се зае ударно с редовния бюджет

Новият кабинет Денков-Габриел се зае ударно с редовния бюджет

Никой няма да ни даде 100 дни толеранс, заяви премиерът

Припомняме, че още ден, след като Асен Василев започна работа като финансов министър, бяха направени рокади в Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници". Начело на НАП бе върнат Румен Спецов, а Павел Тонев като директор на Митниците. Днес Василев обоснова решението, като изтъкна, че рокадите са съгласувани с премиера и Министерски съвет. А иначе- Спецов бил върнат, за да започнат да се събират отново данъците. 

"Назначаваме екипа, който успя през 2021 година да събере със 7.9 млрд. лева повече, отколкото беше заложено". 

Василев върнал Спецов в НАП, за да се събират отново данъците

Василев върнал Спецов в НАП, за да се събират отново данъците

Смяната била съгласувана с премиера и Министерски съвет