Българската хазна има възможност да помогне на бизнесите, които са засегнати от противоепидемичните мерки. Това заяви пред bTV бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков.

Той изрази мнение, че правителството трябва да видоизмени антикризната мярка 60/40 в 90/10.

Дянков предложи нещо, което по негови думи работи в САЩ и е дошло от Англия - частично опрощаване на кредити при добри резултати. Според него това трябва да се направи и у нас.

По негови думи въпреки че мярката 60/40 е закъсняла, все пак работи. Той самият би я увеличил на 90/10, но според него тя помага само на съществуващите бизнеси, а не на стартиращите.

Лъчезар Борисов: Като на война сме, икономиката се справя добре на фронта

Лъчезар Борисов: Като на война сме, икономиката се справя добре на фронта

Бил намерен най-добрият баланс между здравето на икономиката, на социалната система и на хората

Финансистът прогнозира, че следващото правителство ще трябва да вдигне данъците у нас и това ще се случи до две години.

Той подчерта, че в България пенсионната система е на дефицит от 15 години и с тази политика е неминуемо да се вдигнат данъците. Според Дянков ще се вдигне ДДС. По негови думи, ако този данък се вдигне с около 2-3%, бюджетът може да се балансира.

Финансистът посъветва хората да не харчат парите си за излишни стоки и услуги, защото тепърва финансовата криза ще се задълбочи.

Относно ситуацията в САЩ, където той живее и преподава, Дянков заяви, че след встъпването в длъжност на Джо Байдън ситуацията се е успокоила. Той посочи, че икономиката на страната се е раздвижила и за това говори фактът, че за последната седмица са разкрити над 69 000 нови фирми като част от антикризисните мерки на правителството.

Дянков съобщи и че през последните дни броят на ваксинираните в САЩ се е увеличил двойно. Според него има връзка между липсата на ваксини в Европа и забързаните темпове на имунизиране отвъд океана.

82% от българите: Положението с българската икономика е лошо

82% от българите: Положението с българската икономика е лошо

71% от българите не се доверяват на правителството