Служебното правителството прие на днешното си заседание дългосрочната инвестиционна политика и средносрочната стратегия за инвестиране на средствата от Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система - т. нар. Сребърен фонд за периода 2023-2025 г.

Двата документа са одобрени от Управителния съвет на Фонда и предвиждат запазване на прилагания досега консервативен подход за управление на активите, при спазване на принципите за надеждност, ликвидност и прозрачност, за да се гарантира минимизиране на негативните ефекти и колебанията на международните капиталови пазари. Спазваните принципи са в съответствие с текущата пазарна среда и целят избягване на риска от намаляване средствата на Фонда, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Все по-малко хора прехвърлят втора пенсия в НОИ

Все по-малко хора прехвърлят втора пенсия в НОИ

През тази година тази стъпка са предприели едва 6938 души срещу 32 507 през 2021 г.

Най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на Сребърния фонд е тяхното депозиране в отделна сметка в Българската народна банка или други инструменти по сметки в нея, както се практикува и до момента, допълват от МС.

Двата стратегически документа ще бъдат актуализирани ежегодно, в съответствие с икономическото развитие, пазарните показатели и промените в параметрите на държавната пенсионна система, направени вследствие на законови промени.