Изтичането на спестявания за втора пенсия от универсалните фондове към държавното обществено осигуряване е намаляло значително в сравнение с годините на големи неясноти за втория стълб, пише в. "Сега".

По данни на Националната агенция за приходите 4,6 пъти по-малко хора се отказват от универсалните фондове и прехвърлят партидите си за втора пенсия в сребърния фонд, за да получават само една пенсия - държавна.

През 2022 г. едва 6938 души са прехвърлили партидите си от универсален пенсионен фонд към фонд "Пенсии" на НОИ. Стойността на прехвърлените партиди от началото на тази година е над 28 млн. лв., които се вливат в държавния фонд за гарантиране устойчивостта на пенсионната система (т.нар. сребърен фонд).

За сравнение, миналата година тази стъпка са предприели рекордните 32 507 души, а прехвърлените средства са около 266 млн. лв. През 2020 г. пък това са направили 17 403 души, които са прехвърлили 135 млн. лв.

Депутатите приеха с вял дебат промените в Кодекса за социалното осигуряване

Депутатите приеха с вял дебат промените в Кодекса за социалното осигуряване

Основната цел е да се уреди фазата на изплащане на пенсионните добавки от т.нар. втори стълб

Зад числата стои влиянието на конкретни решения по отношение на втория стълб. Третият кабинет на Бойко Борисов бави до последния възможен момент регламентирането на фазата на изплащане на втора пенсия, започнала миналия септември. Освен това възможността за прехвърляне в държавното осигуряване беше разширена максимално, за да се даде право на хората пред пенсия да направят сравнително информиран избор за спестяванията си. По този начин до средата на 2021 г. имаше гратисен период за прехвърляне на втора пенсия в сребърния фонд за жените, родени между 1960 г. и 1964 г., които са изпуснали сроковете.

При дебатите за промените в Кодекса за социалното осигуряване (за фазата на изплащане) се говореше и че две пенсии за някои хора ще се окажат по-малко от една. В крайна сметка обаче управляващите намалиха наполовина коефициента на редукция на основната пенсия, с който се компенсира отчислението на 5% от пенсионната осигуровка към универсалните фондове за родените след 1959 г. Той трябваше да е около и над 20%, но бе намален на около 9-10%. Така до голяма степен стана ненужно хората да търсят една по-висока държавна пенсия без плащане от втория стълб.

Адемов: Хората с минимална пенсия от НОИ да запазят парите си в частните фондове

Адемов: Хората с минимална пенсия от НОИ да запазят парите си в частните фондове

Същото се отнасяло и за максималния размер на пенсиите

Затихналият отлив прави впечатление и на фона на тежката година, която преживяват пенсионносигурителните дружества заради кризата на световните пазари, която за пръв път удари всички видове техни инвестиции. Оказва се, че прехвърлянето е изгодно за много малък кръг хора. Хората с минимални натрупвания, например, вероятно ще получават известно време само втора пенсия, тъй като осигуряването им подсказва, че нямат достатъчно стаж да се пенсионират с държавна пенсия. Не е изгодно да се прехвърлят и хората, които очакват да получат минимална пенсия, защото нейният размер е гарантиран и добавката от втория стълб ще е в плюс. Най-малко изгода пък имат хората с по-големи спестявания, които са достатъчни за пожизнена пенсия.

От началото на тази година повече хора се връщат в универсалните фондове, след като веднъж са прехвърлили парите си в сребърния фонд - 751 души. През 2021 г. това са направили 570 души, а през 2020 г. - едва 78 души.

Моделът с втората пенсия ще сработи напълно след 20 години

Моделът с втората пенсия ще сработи напълно след 20 години

В момента сме на половината от пътя според Иван Нейков