Между 300 и 500 данъчни служители излязоха на протест в София.

Служителите на Националната агенция за приходите (НАП) недоволстват срещу планираните масови съкращения в системата. Съкращенията предвиждат звеното "Оперативен контрол" да бъде закрито.

Съкращения в щата на НАП няма да има, увери Горанов

Съкращения в щата на НАП няма да има, увери Горанов

Промените засягали 3% от служителите на НАП

Един от организаторите на протеста от КТ "Подкрепа" Николай Наков заяви, че изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова е заплашила с уволнение 300 души.

Данъчните излизат на протест в София

Данъчните излизат на протест в София

Шестват срещу съкращаване на почти 300 служители

Той подчерта още, че Димитрова обвинява целия "Оперативен контрол" в корупция. Той цитира чл. 31 от Конституцията, който гласи, че всеки е невинен до доказване на противното. По думите му, от конституции, закони и споразумения нищо не се изпълнява, а в НАП се работело като "едноличен търговец".

Старши инспектор в отдел "Оперативен контрол" Владимир Дамянов коментира, че са били уведомени, че ще бъдат уволнени от изпълнителния директор на НАП с писмо на вътрешната страница на НАП. Той добави, че това бил новият бизнес план на изпълнителния директор - без да иска разрешение от никого, без да уведоми управителния съвет на НАП.

От 500 до 5000 лв. прибирали данъчните в София, понякога и вещи

От 500 до 5000 лв. прибирали данъчните в София, понякога и вещи

Обвиняват 11 души

На въпрос какви мерки трябва да се вземат, той заяви, че не би поискал оставката на ръководството на НАП, защото трябва да има лични мотиви за това, но от Министерството на финансите ако имат повече информация, трябва да вземат нещата под контрол.

Засега протестът е мирен, без освирквания. Начална точка на демонстрацията беше сградата на Териториалната дирекция на НАП София град на ул. Аксаков 21. Протестното шествие минава по ул. "Иван Шишман", през пл. "Народно събрание", ул. "Московска", ул. "Дунав" и бул. "Дондуков" до крайната си точка - сградата на централното управление на НАП.

На някои от издигнатите плакати се четеше: "Защо Илияна Христова, Бойко Атанасов и др. шефове от НАП не са отстранени от длъжност?"; "Специалната прокуратура защо все още не се е произнесла по сигнал на граждани срещу Илияна Христова и Бойко Атанасов и прикрива ли шефовете на НАП?"; "Питаме! Арестуваните данъчни жертва на шефовете ли са?"

НАП: Не 16, а 5,4 млрд. е несъбраното ДДС

НАП: Не 16, а 5,4 млрд. е несъбраното ДДС

За НАП реалният ръст на приходите за последните 3 години е над 5 милиарда лева

Организатори на протеста са КТ "Подкрепа", Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации към КНСБ. Демонстрацията беше съпровождана с парчето на "Бийтълс" "Let it be".

След като пристигнаха пред централното управление на НАП, протестиращите започнаха да скандират "Оставка!", "Всеки ден ще е така до победата!" и "Много сме, силни сме!".

Николай Наков направи изявление пред входа на НАП, като каза, че оттук нататък следват съдебни дела и протести за начина, по който работи данъчната система.

От КНСБ добавиха "бъдете силни и смели, ние сме до вас и ще успеем".

Протестиращите от своя страна поискаха лична среща с премиера Бойко Борисов и отправиха призив към него да не се подвежда от хора, които не показват какво се случва в НАП.

Те отправиха и апел към министъра на финансите Владислав Горанов да не се излагат на риск приходите от държавния бюджет.

За финал на протеста протестиращите настояха за оставката на шефа на НАП Галя Димитрова. Те поискаха министърът на финансите да приеме нейната оставка.

Като мото на протеста се обособи рефренът "Ще се борим заедно срещу корупцията".