Служители от Агенцията за социално подпомагане отново предупредиха за ефективна стачка. Това съобщи председателят на Синдиката на административните служители "Подкрепа" Кремена Атанасова, цитирана от БНР.

По думите й основна причина за недоволството са ниските заплати в сектора. Стачни действия се обмислят и от Националния статистически институт.

Синдикатите настояват да участват в изготвянето на методиката, по която правителството анонсира, че ще се разпределят предвидените в бюджета 375 милиона лева за преодоляване на дисбалансите в заплатите в администрацията.

Предвижда се до края на март да бъде изготвен анализът на кабинета за разликите във възнагражденията в различните структури.

Припомняме, че на 12 декември миналата година социалните работници предприеха  едночасова предупредителна стачка. В рамките на един час те преустановиха работата си. 

Исканията на работещите са:

  • 30% увеличение на разходите за заплати с приемането на бюджета за следващата година;
  • Осигуряване на средства за защита и корекция на зрението на работниците и служителите на АСП;
  • Актуализация размера на средствата за представително работно облекло;
  • Промяна на Класификатора на длъжностите в администрацията съдържаща преобразуване на правоотношенията на социалния работник от трудови в служебни и минимално изискване за образователна степен при назначаване - бакалавър.
Социалните работници настояват за 30% увеличение на заплатите

Социалните работници настояват за 30% увеличение на заплатите

Излизат на предупредителна стачка