В България все още има достатъчно високо потребление и икономически растеж.

Това заяви бившият финансов зам.-министър Любомир Дацов пред БНР по повод отчетения от Министерството на финансите рекорден бюджетен излишък в края на април - над 2,678 милиарда лева, което е 2,3% от прогнозния БВП. Дацов е и член на Фискалния съвет.

Според него стъпката с касовите апарати (промяната на софтуера, декларирането на всичко пред НАП - б.р.) дава резултат и извади на повърхността обороти, които са били скрити.

"Демократична България" настоява за отмяна на промените за новите касови апарати

"Демократична България" настоява за отмяна на промените за новите касови апарати

Според тях с наредбата се създава среда за "рекет" от НАП

По думите му икономическият растеж е не чак толкова голям, колкото бихме искали, той е в рамките на около 3%, което е добър резултат. "Абсолютно нормално е по това време и при тази икономическа обстановка да има излишък. Това е правилното макроикономическо поведение. Освен това тези данни показват, че бюджетът е правилно балансиран", каза Дацов.

Преди 2008 г. имаше и по-големи излишъци, но икономическата стойност на съобщението е по-важна от пропагандната, смята Дацов.

НАП тръгна на проверки за новите касови апарати

НАП тръгна на проверки за новите касови апарати

135 000 фискални устройства вече отговарят на изискванията

Невъзможно е да се правят коментари на какво се дължи този излишък. Според него има и доста странни неща в тенденциите от началото на годината до март. Приходите се развиват добре, но те не са по-различни от предишните години като тенденция. Бяха в рамките на нормалното, обясни финансистът.

"90% от всички тези номинални разлики, които се получават спрямо миналата година, се дължат на прихода от ДДС - странно, защото не може другите данъци да имат някакви изменения в рамките на един-два процента и едновременно ДДС да има, специално за март месец, от началото на годината спрямо миналата година изменение с близо 15%", каза Дацов.

Според него обаче е възможно едновременно да сме свидетели на намаляване на икономическата активност, тъй като са намалели приходите от корпоративен данък и данъка върху печалбата. Разходната част обаче определяща за един бюджет, категоричен е Дацов.

"В същото време трябва да отбележим, че има значително увеличаване на текущите разходи, което не е добра политика. Имаме помпане на текущи разходи под формата на заплати, пенсии и субсидии за сметка на инвестициите, които създават добавена стойност в икономиката".