От "Демократична България" смятат, че НАП се опитва да наложи все повече контрол върху най-дребните детайли от търговския бизнес.

Като конкретни проблеми те посочват, че наредбата и нейните разяснения са дълги и объркващи. Това по думите им създава среда за "рекет" от страна на служителите на НАП, които могат да изтълкуват правилата така, че да намерят нещо неизрядно.

От "Демократична България" отбелязват, че измененията се извършват без оценка на въздействието, както изисква Законът за нормативните актове.

Те са категорични, че липсва обосновка за това какво налага измененията в наредбата.

7 месеца отсрочка за новите касови апарати

7 месеца отсрочка за новите касови апарати

Горанов препоръча на IT-специалистите да използват времето за писане

Според тях НАП няма да има капацитета да прилага наредбата с тези нива на сложност, което я прави още по-вредна, тъй като изрядните търговци ще направят необходимите разходи, за да я спазват, а останалите ще продължат постарому.

Те изтъкват, че бизнесът е категорично против посоката, в която се движи НАП. 

От "Демократична България" са убедени, че наредбата трябва да бъде опростена.

Затова те настояват за отмяна на последните изменения на Наредба Н-18, създаване на изцяло нова наредба, отпадане на задължителното изискване за използване на касови апарати.

Те искат още отворени интерфейси за комуникация с НАП, които всеки софтуер може да използва, както и електронни касови бележки.

Държавата повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати

Държавата повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати

Отлагане на сроковете за новата наредба все още не е ясно дали ще има

От "Демократична България" напомнят на министъра на финансите Владислав Горанов, че най-важното за една работеща икономика не е да се напълни бюджетът.

Те са на мнение, че за приходите в него не трябва да се разчита на свръхрегулация, тъй като тя винаги води до по-малко приходи.

Припомняме, че на 26 феруари стана ясно, че ще има 7 месеца отсрочка за новите касови апарати.  През това по думите на Владислав Горанов ще се търси решение за интегриране на новата наредба. 

От Националната агенция по приходите обявиха, че реалният брой на фискалните устройства, за които се налагат промени във връзка с промените, наложени от наредба Н-18, са около 170 хиляди.

Бизнесът се притеснява от хаос заради новите касови апарати

Бизнесът се притеснява от хаос заради новите касови апарати

Нужни са от 6 до 9 месеца за изпълнение на изискванията, смятат от сектора

От приходната агенция отбелязаха още, че държавата повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати.

Преди това финансовият министър Владислав Горанов обяви, че наредбата се отлага, но това няма да важи за всички икономически оператори.

По думите му тези, които използват обикновен касов апарат, който не е свързан с компютърна система за управление на продажбите и са регистрирани по ДДС, срокът за нови касови апарати остава до 31 март. За тези, при които се налага подмяна на софтуера, срокът ще се удължи до края на септември.

От БСК заявиха, че новата наредба е злонамерена и инквизира българския бизнес.

Горанов: Наредбата за касовите апарати се отлага, но не за всички

Горанов: Наредбата за касовите апарати се отлага, но не за всички

До 30 септември става срокът за апаратите, които са само за смяна на софтуер