Георги Табаков, който e председател на Българския икономически форум, обяви, че моментът за България сега е добър да направи решителната крачка към еврозоната.

"Аз смятам, че моментът е добър. Страните от Прибалтика се присъединиха към еврозоната в разгара на най-голямата финансова криза - нищо страшно не се случи", увери икономистът пред БНР.

По думите му, имало много повече плюсове да се присъединим към еврозоната, отколкото минуси.

"Така или иначе, българският лев е евро - той е почти две към едно евро. Няма да се промени курсът на българския лев спрямо еврото. А лихвите в нашата много стабилна страна са два пъти до три пъти по-големи от лихвите в еврозоната. Така че хората там плащат за заемите, които вземат, два до три пъти по-малко, отколкото българите в условията на валутен борд", коментира той.

Табаков посочи, че нестабилността и вълната от популизъм са основните рискове и за валутния съюз, и за цялата икономика на Европа.

"Знаем след референдума в Италия, че там може да има много големи проблеми с банковата система, ако продължи политическата несигурност... Въобще тази спирала, в която влезе Европа поради популистките настроения, е изключително опасна не само за еврозоната, а и за цялата икономика на Европа... Ако тази политическа нестабилност, подбудена от неинтелигентни популистки настроения, продължи, всички ще имат проблеми", предупреди икономистът.

Георги Табаков подчерта, че голямото притеснение на бизнеса е, че не е ясно какви са точните планове на българските институции по отношение на стъпките за присъединяване към еврозоната, защото процесът е сложен и с много предизвикателства.

"Това е един сложен процес, един процес, който трябва да бъде интелигентно управляван, така че да се минимизират голяма част от негативите, които би имало, и да се максимизират колкото се може повече позитивите - безусловните позитиви, които има за българската икономика едно подобно присъединяване", завърши експертът.