Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис представи в сряда пакета от есенния семестър и отбеляза, че се очаква нивата на дълга да продължават да нараснат за компаниите, домакинствата и правителствата, съобщи БНР.

Той добави, че за Франция и Италия, предвид високите нива на техните дългове, е от решаващо значение да гарантират запазване на фискалната устойчивост.

Той добави, че тъй като общата перспектива се е влошила, държавите членки на ЕС трябва да използват всички налични инструменти за спешни случаи.

Рецесията е неизбежна, €1,5 трлн. бондове са възможни, обяви Валдис Домбровскис

Рецесията е неизбежна, €1,5 трлн. бондове са възможни, обяви Валдис Домбровскис

Еврокомисарят отговори, че "може да си представи такава финансова рамка"

По отношение на Брекзит Валдис Домбровскис, който е и еврокомисар за търговията, каза, че Великобритания и Европейският съюз си намират в последните моменти, за да постигнат търговска сделка, която да регулира отношенията им след края на преходния период на Обединеното кралство от 1 януари 2021 г.

Той отказа да спекулира с каквито и да било крайни срокове за прекратяване на търговските преговори, като само посочи, че единственият краен срок, който не може да бъде преместен, е 1-ви януари 2021 г., когато приключва преходният период на Великобритания след излизането й от ЕС през януари тази година.