Министерството на икономиката и енергетиката подкрепя идеята на бизнеса в условия на финансова криза в България да се въведе еврото като паралелно платежно средство.

Това заяви министър Петър Димитров пред участниците в кръгла маса "Сивата икономика в България по време на икономическа криза", цитиран от Би Ти Ви.

Според министъра това ще е ефективно средство за справяне с инфлацията и нейното влияние върху покупателната способност на лева.

Министърът на финансите Пламен Орешарски каза, че не мисли, че въвеждането на евро в България - било то паралелно, едностранно или под друга форма, носи някакви плюсове, в замяна на това обаче, по думите на министъра, може да донесе много минуси.

Министърът на икономиката заяви, че е дошло време да се обяви война на сивия сектор, тъй като при криза този сектор изкривява условията за конкуренция и принуждава фирмите от белия сектор да се насочат към сивия.

Проучване на Центъра за изследване на демокрацията показва, че има спад в дела на сивата икономика в сегментите доходи, оборот и данъци. Продължава обаче повишаването на възприятието на бизнеса за размера на скритата икономика.

Министърът на финансите отбеляза като индикатори за обхвата на сивия сектор - разширяването на облагаемата печалба и облагаемата основа на ДДС. От началото на прехода до 2005 г. съотношението между облагаема печалба и БВП е между 10 и 15 на сто, докато през 2008 г. съотношението вече е 33%.

Макроикономистът Любомир Христов каза, че ако бързо не се формира антикризисна програма, страната през 2009 година ще бъде заплашена от дефлация и ще има напрежение в режима на валутния съвет.

Сред мерките за овладяване на последствията от кризата върху България министърът на икономиката посочи започването на програма за създаване и производство на български електромобил, към което има вече частен интерес. Друга мярка е спешно оздравяване на "Топлофикация-София" като се цедира дългът към Булгаргаз. Това трябва да стане в близките дни, но зависи и от кмета на София, каза министърът.

Предвижда се и разсрочването с три месеца на плащанията на повишението на цената на природния газ, защото от януари предстои поредното повишение на горивото, каза Димитров.

Разходите за подаване на документи и наемане на персонал, както и задължителна регистрация по ДДС на всички стопански субекти ще става при нулеви разходи.

Предлага се да има он-лайн система връзка на всички касови апарати с данъчната администрация и въвеждане на данъчни карти по подобие на кредитните при покупки на дребно. Идеята е данъчният кредит в тези карти да бъде равен на декларираните пред данъчната администрация доходи за предходната година. Като се надхвърли тази сума се предвижда информацията да се подава автоматично към данъчната администрация, каза министърът.

Друго предложение е да се осигурят плащанията по обществените поръчки в рамките на един месец и приемането на електронни фактури, възлагане на данъчни проверки на експерт-счетоводители и създаване на бизнес-регистър на длъжниците - физически и юридически лица.