Важното е не само какво се удържа, но и какво остава след данъчното облагане, заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Той отбеляза, че когато от един доход примерно от 500 лева ти останат 450 и от един доход от 10 000 лева ти останат ти останат 9 000 лева, разликата се вижда.

Не пипайте данъците, зове Менда Стоянова
Обновена

Не пипайте данъците, зове Менда Стоянова

Ако влезем в еврозоната, ще е по сегашния валутен курс

Ако се въведе необлагаем минимум, парите, които ще останат на разположение, моментално ще отидат за потребление. Ако този процес се направлява разумно, заедно с диференцираните ставки по ДДС, то тогава тези средства, ще отидат и в развитие на българското производство, а не за вносни стоки за потреблението.

Той даде пример, че диференцирани ставки по ДДС могат да бъдат въведени за цени, които се виждат, които са регулирани и които няма къде да бягат, защото едно от притесненията е, че ако се въведе диференцирана ставка, тя ще остане у търговеца.

Инициатива за диференцирано ДДС и отмяна на плоския данък

Инициатива за диференцирано ДДС и отмяна на плоския данък

Дори хората, които получават социални помощи, плащат ДДС, когато купуват хляб и мляко

Ако се въведе намалено ДДС - да речем за вода, електроенергия, за лекарства - стоки, които така или иначе са под наблюдение, за някои от храните (където признавам, че е малко по-сложно за наблюдение и за контрол) - но трябва да се тръгне от някъде. И най-дългият път започва с една малка крачка, обобщи Манолов.

По повод изказването на Менда Стоянова да не се променят данъците, той припомни, че трябва да сме наясно, че доходите от заплата не са социално плащане, а са функция на изработеното.

И когато говорим за работна заплата, трябва да говорим за заплащане за количество и качество на вложен труд. И само когато това количество и качество е признато от пазара чрез цената на съответната продукция може да има повишение на заплатите.

Относно инициативата "Да спрем машината за неравенства", която цели преразпределение на данъчната тежест, Димитър Манолов отбеляза, че синдикатът от години настоява за промени в данъчната система, сред които и за диференциация на ДДС у нас. Според поддръжниците на инициативата системата на данъчно облагане е такава, че натоварва най-силно нискодоходните групи, което е несправедливо.

Говорейки за диференцирания ДДС, Манолов отбеляза, че от около 2006-та - 2007-ма година "Подкрепа" настоява за въвеждането на различни данъчни ставки - в различни варианти.

От една страна - диференциран ДДС, за който се говори, говорили сме и за възстановяване на данъчен кредит на физически лица срещу представени документи за извършени плащания, което би повишило и събираемостта.

Знаете, че сега като отидете на пазара и никой не ви дава касова бележка за килограм домати - обаче, ако ви върнат ДДС-то вие ще си я поискате - нали така. Твърде много хора от всички страни на политическия спектър твърдят, че това нещо, което наричаме плосък данък не работи, от него няма смисъл и че то трябва да бъде преправено, допълни Манолов.