"Имаме достатъчно пари от самия бюджет и няма да се наложи дофинансиране на системата". Така финансовият министър Владислав Горанов отговори на въпрос дали можем да платим глобата, наложена на НАП от хакерската атака, довела до изтичането на данни на над 5 млн. българи през юли.

Коментарът си той направи, след като взе участие в официалното откриване на първата мина у нас от 40 години - рудник "Ада тепе" в Крумовград от канадската компания.

Горанов увери, че няма да има орязване на заплати и бонуси, тъй като от гледна точка на бюджета изплащането на глобата представлява нетна операция. По думите на Горанов изплащането на глобата ще се отрази на съдбата на тези терористи, които са атакували системата.

Санкция до 20 млн. евро грози НАП заради теча на данни

Санкция до 20 млн. евро грози НАП заради теча на данни

НАП има 72 часа да уточни какво е изтекло от масивите им

Той отрече да има повече кадрови промени в НАП, тъй като до настоящия момент били направени достатъчно такива. "Имаше две оставки на тези, които отговаряха за ИТ сигурността", лаконичен беше Горанов.

След отговора на журналистическия въпрос премиерът Бойко Борисов се ядоса и заяви, че вместо да се пусне материал довечера за един милиард инвестиция, каквато е направена в "Ада Тепе", Крумовград, медиите щели да говорят други теми.

Кристиан Вигенин: Горанов трябва да поеме отговорност за изтичането на данни от НАП

Кристиан Вигенин: Горанов трябва да поеме отговорност за изтичането на данни от НАП

По думите му до сега министърът на финансите е минавал между капките