"Смятам, че министърът на финансите трябва да поеме отговорност за изтичането на данни от НАП." Това заяви зам.- председателят на НС Кристиан Вигенин пред БНТ.

По думите му става дума за сериозен пробив в сигурността на страната.

Това е престъпление с изключителен мащаб.Трябва да се поеме политическа отговорност. Няма смисъл от оправдания, че и другаде се е случвало. подчерта Вигенин.

По думите му самите управляващи са притеснени и объркани, защото мащабът на случилото се не е достатъчно изяснен.

"В нормална страна оставката е нещо логично. Министърът на финансите и преди е минавал между капките, струва ми се, че и сега така ще се случи", изтъкна зам.-председателят на парламента.

3% от базата на НАП е засегната от хакерската атака

3% от базата на НАП е засегната от хакерската атака

Пробивът е през услуга, която се използва за възстановяване на ДДС

Той е категоричен, че трябва да се задават въпроси и към Томислав Дончев, който отговаря за електронното управление.

Вигенин коментира и машинното гласуване като заяви, че според него е абсолютно недопустима промяната в изборните правила непосредствено преди изборите.

"Махат машинното гласуване, но само за двата най-важни избора - местните и националните", отбеляза той. Социалистът подчерта, че не е бил направен опит да се чуе гласът на левицата в този дебат.

"ГЕРБ бяха решили да премахнат машинното гласуване, защото то не е удобно. Когато ние имаме парламентарно мнозинство, обещаваме, че ще върнем машинното гласуване", посочи Вигенин.

Горанов: Хакерската атака трябва да е червена лампа за всички държавни органи

Горанов: Хакерската атака трябва да е червена лампа за всички държавни органи

Никой не е казал, че атаката идва от Русия, изтъкна Младен Маринов

По отношение на ветото на президента, наложено върху текстовете за начина на финансиране на партиите, Вигенин заяви, че с това решение Румен Радев се опитва да защити на първо място гражданите.

Вигенин отбеляза още, че левицата няма да се уплаши от това, което се случва и изрази мнение, че поредица от мерки показват, че ГЕРБ се опитват да спечелят служебна победа на предстоящите местни избори. 

ГЕРБ изкарвали от „под“ – „на“ масата финансирането на партиите

ГЕРБ изкарвали от „под“ – „на“ масата финансирането на партиите

Няма да подкрепят президентското вето за частното финансиране на партиите