Мъдрите хора казват, че добрият нападател е богатство за всеки отбор. Неслучайно клубовете са склонни да плащат луди пари за състезатели на тази позиция. Популярният сайт fourfourtwo.com публикува класация за най-добрите 10 голмайстори в играта.

Тя включва само централни нападатели. Играчи като Лионел Меси, Антоан Гризман и Мохамед Салах попадат в друга.

10. Карим Бензема (Реал Мадрид)

Французинът често е критикуван от феновете на "белия балет". Това не влияе на мнението на треньорското ръководство и е несменяем  титуляр. След напускането на Кристиано Роналдо Бензема е във вихъра си. Отбеляза 5 гола в първите 4 мача този сезон. Очакванията за представянето на бившия национал в Шампионска лига са още по-големи. През миналата година реализира само 12 попадения в 47 срещи, но въпреки това помагаше на Роналдо да блести. Карим е полезен при всяко нападение, благодарение на интелигентната си игра без топка. Движението му винаги увлича противниковите бранители, което оставя пространства за останалите нападатели на Реал.

Снимка 373421

Източник: GettyImages

9. Ромелу Лукаку (Манчестър Юнайтед)

Белгиецът отбеляза 16 попадения във Висшата лига през миналия сезон. С екипите на Евертън и Уест Бромич успя да премине това "постижение" от 2017/2018 неведнъж. Участието му на Световното първенство в Русия изглежда му помогна да възвърне головия си нюх и отново да превземе лидерските места в класациите на Острова. Лукаку е все още на 25 и има накъде да се развива. Първото му докосване и полезните отигравания извън наказателното поле изглеждат значително по-добри от преди. Той е един от малкото играчи на Юнайтед, които успяват да избегнат критиките на Жозе Моуриньо.

Снимка 363099

Източник: БГНЕС

8. Мауро Икарди (Интер)

Същински звяр в Серия "А", но без мачове в Шампионска лига и на Световно първенство. Аржентинецът най-после ще се появи на голяма сцена тази есен, защото Интер се завръща в "турнира на богатите". Икарди порази целта 29 пъти през 2017/2018, а предходния сезон - 24. Не е лъжа, че голаджията носи "нерадзурите" на гърба си в последно време. Офертите към него са все по-апетитни с всеки следващ трансферен прозорец.  

Снимка 348450

Източник: EPA/БГНЕС

7. Роберто Фирмино (Ливърпул)

Бразилецът не е типичен таран и при друг мениджър би играл на по-свободна позиция. Той е централният нападател в страховитото нападение на Юрген Клоп на "Анфийлд". В 99 мача за "мърсисайдците" е вкарал 40 гола. По-скоро добро, а не велико постижение, но интелигентността, динамиката и техниката го правят специален. Всяка атака на Ливърпул с негово участие е непридвидима.

Снимка 330950

Източник: GettyImages

6. Единсон Кавани (Пари Сен Жермен)

Изглежда таранът е изчистил порочната си привичка да пропуска на пръв поглед елементарни ситуации. Често е критикуван за лекотата, с която проиграва изгодни шансове - при това във важни мачове. От известно време насам Кавани демонстрира израстване и зрялост. Не пропуска да запише името си сред голмайсторите във всяка среща. 91 от 99 - това са головете му откакто играе на върха на атаката, откъдето бе изместен от Златан Ибрахимович преди 2016.

Снимка 334754

Източник: twitter.com/PSG

5. Серхио Агуеро (Манчестър Сити)

Дните на Агуеро изглеждаха преброени след идването на Пеп Гуардиола. Аржентинецът не се отказа и се пребори с Габриел Жезус за титулярното място на "Етихад". Качествата му са безспорни. Агуеро разви до съвършенство умението си да пресира агресивно противника - любим приом в стратегията на Гуардиола. Все по-често се нагърбва и с дефанзивни функции, но не забравя да бележи важни голове.

Снимка 289930

Източник: GettyImages

4. Хари Кейн (Тотнъм)

Спечелването на "златната обувка" на Световното беляза края на страхотен сезон за Кейн. От резерва на Тотнъм през 2014 се превърна в един от най-добрите нападатели на планетата. С гордост носи капитанската лента на Англия. Миналата година реализира 30 гола във Висшата лига, което е негово най-добро постижение. В предходните сезони вкара съответно 29 и 25. Завършването на атаките е най-доброто оръжие в арсенала му, но умее и да подава великолепно. Не е от най-бързите, но винаги успява да се пласира умело в наказателното поле.

Снимка 280601

Източник: GettyImages

3. Роберт Левандовски (Байерн Мюнхен)

Полша се провали на Мондиала, но Лева не бива да бъде винен за ранното отпадане. Той е един от най-добрите на позицията си и постоянно доказва това. Премина бариерата от 40 гола във всички турнир през последните 3 сезона с екипа на баварците. Притежава страхотно първо докосване, завършващ удар, а играта му с глава е съвършена - умее да насочва топката в трудни зони за вратарите, придавайки й допълнителна сила.

Снимка 372980

Източник: EPA/БГНЕС

2. Луис Суарес (Барселона)

Ще навърши 32 години през едния януари, но е един от най-завършените нападатели в играта. За Барселона вкара 154 гола в 202 мача. Страхотно постижение, защото уругваецът не предлага единствено голове на каталунците - без него напред тимът изглежда различно. Технически добър и с много здрава физика, Суарес е типичният южноамерикански голмайстор. Почти невъзможно е да бъде опазен. Наказва и най-малката грешка.

Снимка 330667

Източник: GettyImages

1. Кристиано Роналдо (Ювентус)

Девет паметни години в Реал. Това лято настъпи краят на една ера за португалската суперзвезда. Започна трудно в Торино, но по стара своя традиция се очаква да намери най-добрата си форма за важните мачове. Беше в основата на 3-те поредни триумфа в Шампионска лига. Използван е и по левия фланг, но силата му е в центъра на атаката. Плавният преход от крило към голов хищник го направи единия от двамата най-добри играчи на планетата.

Снимка 372961

Източник: juventus.com

Превод: Красиан Митев