Надали преди няколко десетилетия сме си представяли, че подобни новини ще влязат в международния обмен. Но ето, че времето, в което технологиите са навсякъде около нас, е тук. А някой от тях живеят свой собствен живот. Като тази Tesla и този робот.

Действието се разиграва по улиците на Лас Вегас, където от началото на седмицата се провежда най-голямото технологично изложение CES. Роботът, един от т.нар. Promobots, обикаля, за дa приканва минувачи и да рекламира.

За инциденти с Tesla на автопилот сме чували неведнъж в последно време, но това е първият, в който има "жертва" в лицето на въпросния робот. Малко е странно да кажем, че автомобилът е убил хуманоида, но създателите му завиха, че нанесените вреди са непоправими. Което си е равносилно на смърт...

Няма как да не споменем също, че ударът е доста лек - колата просто закачила робота. Шофьорът е бил на своето място зад волана, но това не е успяло да предотврати удара.

И тази подробност поставя отново под въпрос сигурността на автопилота и ни подсеща за това, което Мъск повтори многократно - да не му се предоверяваме, а ръцете да са винаги на волана.

Да очакваме ли Tesla пикап през 2019 г.

Да очакваме ли Tesla пикап през 2019 г.

Изненада

Тепърва ще се изясняват някои подробности по случая. Създателите на робота вероятно ще търсят обезщетение за нанесените загуби, а от Tesla питат какво е правила машината на пътя...