Шест телефона с най-новата версия на операционната система на Google бяха пуснати тази седмица. Може би не сте чули за тях - основно защото не става въпрос за впечатляващи модели с цена близо 1 000 долара и куп екстри - а за телефони, които струват по-малко от 100 долара.

Android Go обаче заслужава внимание - защото обещава да направи евтините телефони по-хубави, както и защото ще помогне за финансовите резултати на Google, правейки продуктите с тази операционна система по-достъпни, което означава, че повече хора може да си закупят такива в развиващите се държави.

Тя решава три основни проблема: работи отлично на телефони с по-малко от 1GB RAM, заема по-малко място, а първоначално инсталираните приложения не ползват толкова много интернет.

Android Go трябва да подобри преживяването на потребителите, които купуват първия си смартфон в пазари като Индия и части от Африка. Все пак те ще са достъпни и на други пазари.

Но ако Google иска да привлече потребителите от т. нар. "фийчър" телефони (като новата Nokia 3310, например), трябва да се увери, че смартфоните работят достатъчно добре дори и при цена от 50 долара.

Това не е първият опит на Google. Преди години тя пусна Android One - с абсолютно същата цел, но производителите не харесаха идеята и инициативата отмря. Този път обаче е различно, обещават от компанията.

Телефоните, които бяха представени с новата операционна система, са от Nokia, Alcatel, ZTE и няколко съвсем непопулярни компании. Дали ще ги видим в България, остава под въпрос.