Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова няма да се учуди, ако всеки десети кръвен тест за лаймска болест е с положителен резултат. "Това съвсем не е много обаче и значи, че много насочено и добре се подбират изследваните проби. Въпросът е дали се изследват поголовно всички хора, които мислят, че имат лаймска болест или се изследват насочено тези, които най-вероятно имат заболяване. Ако на сляпо се изследват всички хора, процентът ще е 1% положителни, но ако се изследват онези 10 души, които може и да са болни - един човек от тях, т.е. 10% ще са положителни, обясни проф. Христова пред News.bg.

Симптомите на лаймската болест са зачервяване и след това системно заболяване на сърцето, нервната система и опорно двигателният апарат. Лечението на лаймската болест е с антибиотици.

Припомняме, че за този резултат съобщава управителят на "Рамус" доц. д-р Росен Михайлов, според когото всеки десети кръвен тест за лаймска болест е с положителен резултат. Направените кръвни тестове в този период са 3451 като при 343 от тях резултатът е положителен. За същия период на миналата година за лаймска болест са се изследвали 2596 души като положителен резултат е установен при 555 от тестовете. "Тази година се отчита сериозен ръст при изследването на пациентите за лаймска болест, защото българите стават все по-отговорни и внимателни към здравето си. Тенденцията се наблюдава с особена сила след пандемията от ковид.

От лабораторията също посочват, че тази година през месеците април, май и юни са изследвани 1594 кърлежа, като 154 са дали положителен резултат за лаймска болест в сравнение за изминалата година за същия, когато са изследвани 674, от които 66 са били положителни.

50% скок на случаите на марсилска треска и 30% - на лаймска болест у нас

50% скок на случаите на марсилска треска и 30% - на лаймска болест у нас

Разпространението на коклюш продължава, но с намалени темпове