От вчера влязоха в сила новите мерки против разпространението на коронавируса. Една от тях е заведенията да работят с капацитет от 50% и с работно време до 22:00 часа. Ресторантите и нощните клубове изказаха неодобрението си срещу новите мерки и обявиха бойкот.

От браншовите асоциации на ресторантьорите намират новите правила за дискриминационни, защото по думите им са насочени само към заведенията за развлечение и ресторантите. В същото време 80% от персонала там е ваксиниран.

Съвместни екипи извършиха проверки тази нощ на територията на София. Съставени бяха 12 акта от 20 инспектирани обекта.

Заведенията в София спазиха заканата си и не се съобразиха с новата заповед на регионалната здравна инспекция. Всички нощни заведения на столицата масово работеха. Институциите пък отвърнаха на неподчинението с мащабни проверки с представители на 5 институции - РЗИ, СДВР, Икономическа полиция, агенцията по храните и пожарна безопасност.

Заведенията скочиха срещу готвените нови ограничения

Заведенията скочиха срещу готвените нови ограничения

Поискаха и оставката на Ангел Кунчев

Сборният пункт на проверяващите беше пред сградата на Столичната регионална здравна инспекция. След кратко координиране на действията екипите се разпределиха и тръгнаха в различни посоки.

Още в първото заведение - битов ресторант с жива музика, беше съставен акт на управителя. Заведението продължава работната си дейност с пълна сила дори след 22:00 часа.

Второто заведение е наргиле-бар, което също не спазва заповедта и работи след 22:00. Това обаче не е тайна, защото табела на входа ясно заявява, че заведението няма да спазва новите мерки.

От СРЗИ предупредиха, че е възможно да правят проверки всяка нощ.

"Заведението работи след 22 часа. Съставили сме акт на отговорното лице за административното нарушение. Контролът продължава, проверките са засилени!" - каза Моника Драгнева, инспектор в СРЗИ

Екипите на столичната РЗИ провериха не пропуснаха и дискотеките. Дискотеките в Студенстки град работят на пълни обороти, Собствениците са на мнение, че е по-добре да си платят актовете за нарушение, отколкото да затворят.

Глобите са на стойност между 300лв. -1000 лв. за физическо лице и 500лв. и 2000лв. за юридическо.

Клиентите са доволни от бойкота на заведенията, защото по този начин има къде да се забавляват.

Ваксинираните бармани и сервитьори остават на своя пост и след 22 часа

Ваксинираните бармани и сервитьори остават на своя пост и след 22 часа

В Стара Загора организират протест с черен ковчег