15 лечебни заведения ще ремонтират своите COVID отделения по проект на Министерството на здравеопазването. Средствата се предоставят на болниците по процедура "Мерки за справяне с пандемията", която се реализира в рамките на приоритетна ос "Подкрепа за здравната система за справяне с кризи" на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Критериите за включване на болниците бяха публикувани на интернет страницата на МЗ. Първите 15 болници, които сключват споразумения за партньорство с МЗ, са:

1. МБАЛ -Поморие ЕООД, гр. Поморие;

2. МБАЛ "Д-р Димитър Павлович" ЕООД, гр. Свищов;

3. МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев" ЕООД, гр. Момчилград;

4. МБАЛ "Ботевград" ЕООД, гр. Ботевград

5. МБАЛ" Елин Пелин ЕООД, гр. Елин Пелин;

6. МБАЛ- Своге ЕООД, гр. Своге;

7. МБАЛ -Левски ЕООД, гр. Левски;

8. МБАЛ - Никопол ЕООД, гр. Никопол;

9. МБАЛ "Света Екатерина" ЕООД, гр. Димитровград;

10. МБАЛ - Бала Слатина ЕООД, гр. Бяла Слатина;

11. МБАЛ-Първомай ЕООД, гр. Първомай;

12. СБАЛПФЗ - Стара Загора ЕООД, гр. Стара Загора;

13. МБАЛ - Троян ЕООД, гр. Троян

14. МБАЛ - Павликени ЕООД, гр. Павликени;

15. МБАЛ - Червен бряг ЕООД, гр. Червен Бряг.

Стойчо Кацаров: Резервите в болниците се изчерпват

Стойчо Кацаров: Резервите в болниците се изчерпват

Локдаунът не решава проблема с епидемията, само го забавя

В лечебните заведения ще бъдат реализирани строително-монтажни дейности и ще бъдат доставени машини и съоръжения, нуждата от които е идентифицирана от самите болници и одобрена от експерти в Министерството на здравеопазването. С изпълнението на предложените дейности ще бъдат изградени изолирани помещения в болничната инфраструктура, изолирани асансьори за превозване на пациенти с COVID-19, ще бъде увеличен капацитетът на инсталациите за медицински газ (кислород, вакуум и сгъстен въздух), както и ще се осигурят генератори на мощност с цел гарантиране на непрекъснатост на работата на животоподдържащата медицинска апаратура, газови инсталации и други.

Отделно от това, МЗ ще предостави пакет от медицинска апаратура и медицинско оборудване, необходими за осигуряване на по-добър достъп, диагностика и лечение на пациенти с коронавирусна инфекция.

Шест кислородни концентратора предостави Министерството на здравеопазването на Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев" ЕАД. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов проведе разговор с изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Благомир Здравков.