Жителите от 32 села в Родопите разчитат на помощта от един лекар. Д-р Снежана Бакърова от родопското село Смилян е с 26-годишна лекарска практика, информира БНТ.

Пред кабинета на д-р Бакърова винаги е пълно с хора, а работният ѝ ден обикновено продължава по 12 часа.

"Това е ежедневието и това е нещо, с което се сблъсква всеки един лекар, работещ на предния фронт. Особено лекарите, които работим в периферията. Ние тука много често се сблъскваме с неотложни, със спешни състояния и изобщо с всичко, което може да си представите като патология в общата медицина", разказва медикът.

Тя пояснява, че не знае какво я очаква при всеки следващ пациент за разлика от тесните специалисти, които работят в едно направление. "Да работиш на село е предизвикателство", обясни д-р Бакърова.

Тя започнала работата си като участъков лекар преди 26 години с не особено въодушевление. Грижи се за здравето на над 2500 души, от бебета до столетници. Пациентите ѝ са пръснати в 32 села и махали, някои отдалечени на повече от 30 километра. Затова освен най-различните случаи, за които се налага да реагира на момента, д-р Бакърова често се сблъсква с трудности, които са твърде далеч от медицината.

Самият терен е труднопроходим, планински, насечен, особено труднопроходим при зимни условия. Има махали, където живеят и по двама, има и с по един пациент, които са изключително възрастни. На други места има 50 и сто души. Лошото е, че там няма млади хора, които да се грижат за тях. Повечето са на средна възраст над 70 години, разказва медикът.

Има места, където връзката е много трудна, няма обхват. На други места няма транспорт или транспортът е един-два пъти в седмицата. От всичкото това произтича и факта, че младите хора не желаят да се върнат и да работят тук. Според селският лекар, държавата е длъжник както на медиците, така и на пациентите в отдалечените села.