Четирима души от хасковското село Брягово са с положителни проби за COVID-19, предаде Нова телевизия.

Вече започна тестването на българите, пристигнали от Нидерландия с полети, на които имаше заразени с коронавируса. Само в петък четирима души с положителни проби се прибраха с два самолета. Сред тях е имало две жени, които са стигнали до Брягово с такси.

Хората от селото, както и от други населени места, са притеснени заради завръщащи се техни съселяни. До момента в област Хасково са взети 14 проби. Резултати от тях още няма. Очаква се те да бъдат обявени на брифинга на Националния щаб.

В Брягово вече има цивилни полицаи, които следят дали се спазва карантината от хората, завърнали се от чужбина.

Само през последната седмица в Брягово близо 30 души са се върнали от Нидерландия. Две жени са с положителни проби от тестове, направени преди да тръгнат.

1652 случая на COVID-19 у нас, смъртните случаи - 78

1652 случая на COVID-19 у нас, смъртните случаи - 78

316 пациенти са в болница, 37 българи се намират в интензивни отделения и клиники

"Голяма част от тях се опитват да скрият - смятат, че като скрият, че имат някаква зараза, ще постигнат всичко", каза Делчо Митев, кмет на Брягово и председател на Национално сдружение на кметствата в България.

Местните жители настояват да не се допускат случаи като този с двете жени с положителни тестове, които пристигнаха с такси след от полет от Нидерландия.

"Всички онези, които пристигат на летищата - дали във Варна, София, Бургас, трябва задължително да минават стриктен медицински преглед", допълни кметът на Брягово.

От сдружението на кметствата искат повече правомощия за местната власт, за да се контролира по-добре спазването на карантината.

"Когато кметът види, че някой си нарушава карантината, трябва директно да го посочи и с това посочване директно той да си понесе наказанието, което законът е придвидил в извънредното положение", коментира Делчо Митев.

Общо 172 души са пристигнали само с двата полета от Нидерландия в петък, в които е имало четирима положителни за коронавирус.

България се включва със 100 000 евро за ваксина срещу COVID-19

България се включва със 100 000 евро за ваксина срещу COVID-19

България подкрепя дейността на ООН и международните институции