40% от аптеките в България все още не са свързани със системата за верификация на лекарствата. Това обяви пред БНР Деян Денев от Българската организация за верификация на лекарствата.

Той напомни, че системата работи от 9 февруари тази година. Едва три месеца след старта й обаче малък български търговец се е оказал замесен в първия случай на фалшифициране на лекарства за онкоболни. Четири опаковки от едно лекарство са били изнесени от България за Холандия, а случаят е бил засечен от европейската система за проверка на лекарствата.

2000 аптеки са се включили в системата за верификация на лекарствата

2000 аптеки са се включили в системата за верификация на лекарствата

В българската система вече са въведени 15 млн. опаковки

Денев уточни, че са били фалшифицирани единствено опаковките. Той обаче не изключи възможността ампулите в тях да са били с изтекъл срок на годност.

По негови думи до момента не са открити други фалшифицирани опаковки. Денев увери, че ако във веригата на разпространение на лекарства има фалшифицирани опаковки или лекарства, системата ги засича и те не стигат до пациента.

По тази причина той подчерта, че преди да освободят дадено лекарство, аптеките или търговците трябва да го сканират. В противен случай няма как да бъдат установени възможни фалшификации.

До момента са сканирани милиарди опаковки в цяла Европа и това е първият случай, в който се установява фалшифицирана опаковка, посочи още той.

Онкоболни от Врачанско останаха без животоподдържащо лекарство

Онкоболни от Врачанско останаха без животоподдържащо лекарство

Пациентите са без терапия от месеци