Идеята да се осигури ресурс на всички лечебни заведения ни даде решението останалата част от сумата, която трябва да се осигури за заплати на медицинските сестри, да бъде за сметка на НЗОК чрез нейния резерв, която има договор с всички 360 болници.

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на обвинението, че не е обяснил публично за коригираното постановление на Министерския съвет за заплатите на медицинските сестри.

Ананиев увери, че в продължение на няколко месеца винаги е казвал какъв е ресурсът за увеличаване заплатите на медицинските сестри и какъв е механизмът за тяхното осигуряване. По думите му, ако бяха останали двете решения на Министерския съвет - от 30 до 50 млн. лв., максималният размер на сумата за увеличаване на заплатите на медицинските сестри е щяла да бъде до 80 млн. лв.

Левите питат защо парите за медсестрите са намалени

Левите питат защо парите за медсестрите са намалени

Искат създаване на междупарламентарна комисия

Никога не е ставало въпрос за две по 50 плюс 30. Винаги се е говорило за 30 плюс 50, но стигайки лимита за финансирането на дейностите от бюджета на Министерство на здравеопазването, ние видяхме, че ще останат много болници, които няма да получат пари, обясни Ананиев.

Сумата, която ще бъде предоставена, е по-голяма и тя е 86 млн. лв. От тях 36 млн. лв. се осигуряват през бюджета на МЗ за дейности извън задължителното здравноосигуряване, посочи той. За съжаление обаче тези дейности обхващат 147 лечебни заведения.

Здравният министър обясни, че още в средата на годината от НЗОК решиха да отблокират своя резерв за непредвидени и неотложни разходи, за да бъдат изпълнени ангажиментите, свързани със заплатите на медицинските сестри. Ананиев не е обяснил публично, защото не е знаел, че може да се интересува от журналистите.

Гарантирани две минимални заплати искат медицинските сестри

Гарантирани две минимални заплати искат медицинските сестри

Те излязоха на пореден протест с искане за достойно заплащане

На въпрос защо тези 50 млн. лв. за заплатите на медицинските сестри са дадени от резерва на НЗОК, а не от правителството, Ананиев заяви, че всичко това е публичен ресурс и въпросът е да се използва така, че да стигне до всички структури на лечебните заведения.

По думите отпуснатите пари са публични средства и дали са от държавния бюджет или от бюджета на Касата - няма значение. 

Запитан дали парите са дадени като предизборен коз, Ананиев посочи, че той прави политика само по отношение със здравеопазването. С друга политика не се занимавам, отсече здравният министър.

Той отбеляза, че има два начина на анализ за заплатата на медицинските специалисти. Единият е на началната основна заплата, а другия е на средната брутна заплата. Към месец юли средната брутна работна заплата на медицинските сестри и на професионалистите по здравни грижи се движи между 1100 и 1 500 лв. Средната брутна работна заплата за страната към второто тримесечие е 1253 лв. за държавните и общинските болници. От следващия месец ще бъде публикувана справка какви са достигнатите основни и средни брутни работни заплати във всяка една от държавните и общинските болници, подчерта Ананиев.

На въпрос колко реално от тези пари отиват за увеличение на заплатите, Ананиев заяви, че това, което достига до него е, че преобладаващата част от парите отива за увеличение на заплатите.

Когато излезе първото постановление на МС за 30 млн. лв., протестите не спираха. Тогава правителството реши, че трябва да направи втора крачка, за да може медицинските сестри да се успокоят, защото ние знаем каква е тяхната роля в лечебния процес. Когато се взима такова решение, винаги се поставя възможност, която позволява бюджета, поясни Ананиев.

С Министерство на финансите преценили, че границата, която могат да си позволят е 50 млн. лв., но записали до 50 млн. лв., защото всяка една дейност има своя обем и цена. По тази причина това, което се прави като анализ и изчисления, показва, че за да стигнем до този таван можем да предоставим 6 млн. лв. Понеже искахме да бъде честни пред българските граждани, отидохме до колегите от НЗОК и поискахме тези ресурси да бъдат осигурени, разясни здравният министър. 

В тази връзка по-рано днес в парламента социалистът Георги Михайлов попита защо парите за заплатит на медсестрите са намалени от 50 милиона на 6 милиона лева.

Левите поискаха между създаване на междупарламентарна комисия, която да намери решение на проблемите в здравния сектор. 

Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

Според една от организаторките на протестите на медсестрите