Ахмед Моллов не е получавал ред за трансплантация на бъбрек. Това е показала справка в Служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация, съобщават от институцията.

Проверката е направена във връзка с телевизионен репортаж, в който се казва, че Моллов е отстъпил реда си за бъбречна трансплантация на дете и нуждаещ се от спешна помощ в момента.

Чрез медиите бе отправена молба за събиране на средства за трансплантацията на Ахмед Моллов в чужбина.

Редът е строг, няма измами при трансплантациите, уверяват от ресорната агенция

Редът е строг, няма измами при трансплантациите, уверяват от ресорната агенция

Шефката Марияна Симеонова не иска да се изгуби вярата заради този случай

В агенцията не са открити и данни за извършена трансплантация на 14-годишно дете през цитирания в медиите период.

От Агенцията по трансплантация представят и фактите, на които са се натъкнали при проверката в регистъра.

Ахмед Мустафов Моллов е включен в Служебния регистър на Изпълнителна агенция по трансплантация като нуждаещ се от бъбречна трансплантация на 25 януари 2011 година. Няма информация до момента той да е бил сред извиканите потенциални реципиенти, съвместими с донора, при реализираните донорски ситуации.

Мъж на "ръба" отстъпи на момче ред за бъбречна трансплантация

Мъж на "ръба" отстъпи на момче ред за бъбречна трансплантация

Благороден жест на Ахмед Моллов

От агенцията са категорични, че не е извършвана трансплантация на 14-годишно дете, за която Ахмед Моллов да е отстъпвал реда си. Те са категорични още, че това няма и как да се случи, защото децата под 18 години винаги са с предимство при нуждата от трансплантация.

От съобщението до медиите става ясно още, че ако в Служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация бъдат включени деца по 18 години и попаднат сред потенциалните реципиенти при донорска ситуация, се прилага специална наредба от 2004 година. Съгласно нея за бъбреци, осигурени от трупни донори на възраст до 35 години и непопадащи в категорията "гранични органи", първо се търси реципиент на възраст до 18 години.

Ако такъв реципиент се намери и той е съвместим по кръвна група AB0 и със HLA съвместимост, органът се предлага първо на него. Ако няма съвместими чакащи до 18-годишна възраст, реципиентите се подбират по стандартния ред.

От Агенцията по трансплантациите подчертават, че тази информация е предоставена на медиите още преди излъчването на репортажите. Министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев е уведомен за проверката по случая "Ахмед Моллов".