В някои аптеки в София има минимални количества на витамин D, заяви за БНТ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

По думите му липсва и витамин C, дори и на ампули.

До няколо дни се очаква да свършат и обикновените термометри, прогнозира Костов.

От Българската асоциация на търговците на едро с лекарства, отбелязват, че намаляват наличностите на витамин D в складовете. По думите им се търсят се алтернативни малки доставчици.

Очаква е голямо количество "Вигантол" през месец април".

От БАТЕЛ съобщават, че са предприели всички мерки за осигуряане на непрекъснатост на доставките на лекарства и медицински изделия до болници и аптеки. Прилагат се планове за работа в извънредни ситуации. Взети са мерки за защита на здравето на служителите.

От организацията уверяват, че в настоящия момент непосредствен риск за недостиг на лекарства в резултат на проблеми с доставката на активни субстанции, не са констатирали.

Компаниите разполагали с достатъчни наличности за удовлетворяване на националното потребление.

"Европейските държави да се въздържат от налагането на рестрикции за свободното движение на лекарствени продукти и медицински изделия", призовават от асоциацията.

От БАТЕЛ твърдят,че могат да доставят само това, с което разполагат и призовават за осигуряване на количествата медикаменти и медицински изделия от производителите, необходими за нуждите на населението в България.