Александровска болница е редуцирала дълговете си към доставчици с 4%, а приходите от основна дейност са нараснали с 32%, сочат данните от финансовия отчет за деветмесечието на тази година.

Оздравителните мерки, които е предприело ръководството на УМБАЛ "Александровска" вече дават резултат. Целта на тези стъпки е била да се стабилизира финансовото състояние и да се гарантира устойчиво развитие на лечебното заведение. Така благодарение на положените усилия болницата приключи деветмесечието на 2021 г. с намаление на текущата загуба с 80% спрямо същия период на миналата година или с 3 624 000 лв. Това показват данните от финансовия отчет и отчета за дейността на болницата.

Отчита се, че са се намалили разходите за поддръжка на оборудване и софтуер, за почистване, пране и стерилизация, за телефони, интернет, пощенски и куриерски услуги, както и разходите за командировки и представителните разходи.

Увеличени са разходите за персонал, най-вече за сметка на изплатени възнаграждения на персонала и на специализантите, на допълнителни плащания за извършени трансплантации (за 2021г.), а така също и възнаграждения от платени медицински услуги, съгласно Вътрешните правила на лечебното заведение за стимулиране на персонала, ангажиран в борбата срещу COVID-19.

Приходите от основна дейност са увеличени с 32% или с 12 878 000 лв. Използваемостта на леглата е увеличена с 18 пункта спрямо същия период на миналата година, броят на преминалите болни е нараснал, също както и броят на реализираните леглодни.

Шефът на Александровска: На входа застават пациенти с тежка дихателна недостатъчност

Шефът на Александровска: На входа застават пациенти с тежка дихателна недостатъчност

Проблемът не е в преформатирането на болницата

През деветмесечието на 2021г. пандемията продължи да бъде доминиращ фактор за интензитета и характера на дейността на болницата, най-вече заради различните ограничения, но и заради променената локация и функции на част от клиниките. От октомври 2021 г. структурата за лечение на COVID-пациенти заема голяма част от Втори хирургичен блок, което дава отражение и върху резултатите за деветмесечието на 2021г. Особено неблагоприятно върху дружеството се отразява ограничаването на плановите операции и плановите хоспитализации.

Александровска болница - пред фалит и в най-тежко състояние

Александровска болница - пред фалит и в най-тежко състояние

Стойчо Кацаров смята да сезира прокуратурата

Данните от финансово-икономическия анализ за деветмесечието на 2021 г. съпоставими с данните от анализа на 2020 г., показват, че въпреки негативните тенденции в минали периоди, е налице воля за промяна и са направени реални стъпки за преодоляване на негативните тенденции. Вече има видими индикации за напредък и въпреки, че трендът на развитие на COVID-пандемията остава непроменен, при добра организация на дейността на болницата, тя би могла да излезе от критичното състояние и да покаже възходящо развитие още в недалечно бъдеще.

Към настоящия момент са предприети редица оздравителни мерки, насочени към преодоляване на част от тези тенденции.