Здравният министър Кирил Ананиев покани представители на протестиращите срещу изграждането на новата детска болница да се срещнат на 9 март в Здравното министерство, съобщиха от МЗ.

В срещата ще участват и членове на работната група, изготвила структурата (част от техническото задание на обществената поръчка) на Националната многопрофилна детска болница.

Лекари, родители и архитекти на протест заради проекта за детска болница
Обновена

Лекари, родители и архитекти на протест заради проекта за детска болница

Протестиращите настояват стария строеж да бъде спрян

Поканени са също представители на фирмата, извършила конструктивното обследване на строежа - "Балмер Инженеринг" ООД, както и представител на избрания за изпълнител на поръчката консорциум ДЗЗД "Детско здраве". 

От ведомството обясняват, че срещата е в началото на следващата седмица заради участието на министъра в извънредно заседание в Брюксел на 5-6 март на Съвета по здравеопазване във връзка с предприетите от държавите-членки мерки срещу разпространението на COVID-19. 

Сградата на детската болница - невъзможна, незаконна и опасна

Сградата на детската болница - невъзможна, незаконна и опасна

Камарата на архитектите иска обществената поръчка да бъде спряна

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите. Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница.Министър Ананиев уверяваше тогава и че директор на Националната кардиологична боница няма да бъде директорът на болница "Лозенец" Любомир Спасов.

На 3 юни 2019 г. стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев иска проверка на документите за Националната детска болница.

През август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница.

На 18 октомври 2019 г. от Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна.

След това пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".