От година всички трапнсплантационни центрове отказват трансплантации на пациенти от България и други европейски страни, заради липса на трупни донори и медицински специалисти, като проблемът не е само български, коментира пред БТВ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Наредбата ще стане факт след броени дни. Няма да оставим хората сами да си търсят къде да си правят трансплантации. Нещата ще бъдат точно регламентирани. Няма да е лесно, но ние няма да се откажем. Най-важната ни задача е да се грижим за живота на хората", обясни министърът.

Относно обвинения за национална програма, която не е финансово обвързана, Ананиев коментира, че пари са предвидени. "За съжаление прекъсването с виенската болница е станало преди да стана министър. Правихме много опити да възстановим доверието, но до момента промяна няма. Въпреки това намерихме възможност да се извършва трансплантация на най-нуждаещите се в чужбина".

Чакащи за белодробна трансплантация и техни близки протестират безсрочно

Чакащи за белодробна трансплантация и техни близки протестират безсрочно

Министерството убеждава, че полага усилия, България да се включи към Евротрансплант

"Проблемът с белодробна трансплантация е от 2 години и 4 месеца, но ние вече намерихме мярката да ускорим трансплантацията за тези спешно нуждаещи се 18 българи. Аз направих промяна в наредба 2, с която се регламентират редица заболявания извън задължителното здравно осигуряване", добави той.

По думите му, "според тази промяна, която предстои да се направи, трансплантации ще се извършват във всички страни, не само в ЕС, и държавата ще заплаща тези трансплантации. Отговорни за осъществяване на тази промяна ще са публичните институции НЗОК и Изпълнителна агенция "Медицински надзор."

"18 българи имат нужда, те са най-спешни. Ще започнем, след като наредбата премине обществено обсъждане и стане факт до две седмици. Тогава ще възложа на тези две институции да влязат във връзка с центрове каквито има в САЩ Русия, Украйна. Ще бъдат обучени и наши специалисти, и се надявам в средата на другата година трансплантации да се извършват и у нас", коментира Ананиев.

Правим първата белодробна трансплантация у нас през 2021 г., прогнозира Генчо Начев

Правим първата белодробна трансплантация у нас през 2021 г., прогнозира Генчо Начев

Той подчерта, че имаме апаратура за това

"Искането на медицинските сестри за възнаграждение в размер на две минимални работни заплати ще надхвърли основната заплата на лекарите, които работят в болниците", обясни още Ананиев и добави, че такова развитие може да доведе до напрежение между гилдиите на здравните работници.

Министърът не увеличава заплатите, а създава условия отпусканите от министерството средства да се разпределят справедливо в болниците допълни той.

Според него, медицинските сестри трябва да се обърнат към ръководствата на болниците, където имат трудови договори, защото те са техни работодатели и това не е "прехвърляне на топка", както го обвиняват протестиращи.

Медицинските сестри разпънаха палатка пред Народното събрание

Медицинските сестри разпънаха палатка пред Народното събрание

"Ще посрещаме депутатите всеки ден тук"