Чакащи за белодробна трансплантация и техни близки протестират безсрочно, тъй като у нас все още не се извършват трансплантации на бял дроб, съобщава БНТ.

Клиниката във Виена, която имаше споразумение с България съобщи през август, че спира приема за чуждестранни пациенти.

Пациентите са недоволни, че Министерството на здравеопазването ги оставя без алтернатива, докато преговаря с други клиники.

Министерството обмисля да финансира операции извън ЕС, а 18 души не могат да бъдат трансплантирани у нас, тъй като все още нашите лекари се обучават във Виена

Асоциация "Пулмонална хипертония" обявява безсрочен протест за оставката на Ананиев

Асоциация "Пулмонална хипертония" обявява безсрочен протест за оставката на Ананиев

В отворено писмо до премиера, председателя на Народното събрание, омбудсмана и медиите

"От май досега има една направена трансплантация. Клиниката във Виена беше единствената, която приемаше български пациенти. В момента у нас има около 18 души, които чакат за белодробна трансплантация", коментира пред НоваТВ Тодор Мънгъров, председател на сдружение "Асоциация Пулмонална Хипертония".

Министерството убеждава, че полага усилия, България да се включи към Евротрансплант и че вече има разработена Национална програма за насърчаване на донорството.

"В тази програма няма нищо конкретно и ясно разписано. Няма финансови параметри. Недопустимо е български граждани, които се лекуват в други държави, да не могат да се лекуват у нас", обяснява адвокатът Христина Николова.

Емиграцията е единственият шанс за нуждаещите се от белодробна трансплантация

Емиграцията е единственият шанс за нуждаещите се от белодробна трансплантация

Това мнение изрази д-р Тодор Мангъров от "Асоциация пулмонална хипертония"

"В момента белодробна трансплантация в България не може да се направи и ние искаме здравният министър да намери бързо решение на този неприятен казус, заради който умират българи", обясни Мънгъров пред БТВ.

Протестиращите искат оставката на министър Кирил Ананиев, ако не отиде при тях и не им представи конкретни мерки, нееднократно им е обещавано да се вземат мерки по казуса, но това не се е случило.

В същото време, на 12 септември разкриха канал за донорство на бъбреци у нас. Трансплантациите се извършвали в Турция, където били представяни фалшиви документи, че донорът и реципиентът са роднини.

На донора се заплащало след самата операция между 5000 и 7000 евро, а престъпната група прибирала между 50 и 100 хил. евро.

България е на едно от последните места по донорство. За 2018 г. у нас е имало само 15 броя донори. Лидерите по донорство са Испания, Белгия и Хърватия, докато България е едва на 41 място заедно с държавите, които не са толкова добре развити и не са членки на Европейския съюз.

Екипи и бази за трасплантация у нас има - няма донори

Екипи и бази за трасплантация у нас има - няма донори

Годишно в България се правят 20-25 трансплантации