Протестът на медицинските сестри за по-високи заплати и по-добри условията на труд продължава днес пред Народното събрание. Това съобщи БНР.

След вчерашната демонстрация, в която се включиха фармацевти и служители в МВР, тази сутрин медицинските специалисти посрещат депутатите с разпъната палатка пред Народното събрание. Те са подготвили листовки за народните представители и гражданите, които представят проблемите в сферата на здравеопазването.

Гарантирани две минимални заплати искат медицинските сестри

Гарантирани две минимални заплати искат медицинските сестри

Те излязоха на пореден протест с искане за достойно заплащане

Организаторът на протеста - медицинската сестра Мая Илиева, обясни: "В 8:30 часа ще ги чакаме на вратата. Всяка сутрин ще бъдем тук и ще ги изпращаме след работно време с тези листовки. Ще бъдем тук в дните, в които те заседават, и в часовете, в които заседават.

Когато в парламента не се провеждат заседания, акцията на медицинските специалисти ще бъде на столичните площади "Славейков" и "Света Неделя", където ще раздават листовки, за да информират гражданите за проблемите в здравеопазването и ще отговарят на техните въпроси.

1120 лева стартова заплата искат медицинските сестри

1120 лева стартова заплата искат медицинските сестри

Протестите продължават, увериха медсестри

Медицинските специалисти, казаха, че протестът им ще продължи, докато не бъдат изпълнени исканията им.

Припомняме, протестите на медсестрите продължават от месеци. На 1 март медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.

Ананиев представи данни, според които в България има сериозен недостиг на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, показва анализ на държавните лечебни заведения, общинските болници и заведенията, в които държавата участва с 50% и повече.