Във връзка с липсващи онкомедикаменти във врачанската болница здравният министър Кирил Ананиев подчерта, че са проведени срещи между Министерството и притежателите на разрешителните за употреба на въпросните лекарства.

Вследствие на тези действия едната фирма вече е снабдила българския пазар с необходимите на пациентите количества и лекарствените продукти вече са налични в лечебните заведения.

Това заяви здравният министър Кирил Ананиев пред журналисти в университетската акушеро-гинекологична болница след представянето на роботизираната хирургична система за безкръвни операции Da Vinci.

По думите му разговорите продължават, за да се преодолее възможността от възникване на дефицити.

Онкоболни от Врачанско останаха без животоподдържащо лекарство

Онкоболни от Врачанско останаха без животоподдържащо лекарство

Пациентите са без терапия от месеци

За пореден път Кирил Ананиев увери, че родителите на починалото миналата седмица от злокачествено заболяване момиченце, няма да платят нищо.

"Изключително неприятно изненадан съм от това, че на родителите са изпратени фактура и напомняне за плащане. Или става дума за техническа грешка, или някой е злоупотребил със служебното си положение", посочи здравният министър.

Относно апарата Da Vinci той поясни, че от него могат да се възползват пациенти от цялата страна.

Стойността на апаратурата е 6 млн. лв., от които 2 млн. лв. са инвестиция от Министерството на здравеопазването, 2 млн. лв. от МУ-София и 2 млн. лв. от "Майчин дом", отбеляза Ананиев.

По думите му не всички държави могат да си позволят новата високоспециализирана технология, с която "Майчин дом" вече разполага, а роботът е важен, тъй като с него в световен мащаб е спасен животът на над 5 млн. души.

Не е имало закъснение за лечението на 6-годишната Мими

Не е имало закъснение за лечението на 6-годишната Мими

Това потвърди майката на починалото дете

От думите на министъра стана ясно още, че медицинските дейности, извършвани със системата Da Vinci се финансират и със средства от Националната здравноосигурителна каса.

В изказването си здравният министър изтъкна още, че грижата за детското и майчино здраве е акцент в работата на правителството. В тази посока е и решението да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки за детско и майчино здравеопазване.

Ананиев е категоричен, че се полагат усилия за подобряване на условията на труд в лечебните заведения, в това число и на работещите в акушеро-гинекологичните болници и отделения.