Очакваме, ако не начало на понижаване на новите случаи, то поне стациониране. Това заяви пред БиТиВи доктор Ангел Кунчев. Тази инфекция показа, че няма праг, допълни той. Затова е важна тенденцията.

Каквито и мерки да се налагат, хората трябва да са убедени, че трябва да ги спазват, според главния здравен инспектор. И във фитнесите става заразяване, подчерта той и посочи, че заразата става там, където има струпване на хора и активност. Кунчев не изключи възможността локдаунът да бъде удължен, но не иска да се оставят хората с убеждението, че това ще се случи задължително.

Вече са в сила новите противоепидемични мерки

Вече са в сила новите противоепидемични мерки

Страната е в трети локдаун - от днес до 31 март

Ангел Кунчев не вижда връзка между затварянето и изборния процес.

Натоварването върху болниците е голямо, посочи той. Никой няма да оставим на улицата , успокои доктор Кунчев. Частта на преболедувалите и ваксинираните е твърде малка, за да окаже влияние върху пандемията, по думите му. Ангел Кунчев обясни високата смъртност в България със застаряващото население и тежкото му здравословно състояние.

В момента у нас няма южноафрикански или нигерийски щам, преобладава британският щам. Вирусът непрекъснато ще създава нови щамове и ние ще се опитваме да го догонваме, изтъкна Ангел Кунчев.

Има желаещи да се ваксинират, стана ясно от коментара му.

анкета

Трябва ли да има нов локдаун?

Виж резултати

Да, иначе ще ни трябват много черни чували 41.0%

Не, безсмислено е 27.9%

Локдаун обслужва само изборите 15.2%

Не се интересувам и няма да спазвам мерки 3.9%

Преценката е на здравните власти 12.0%