Ако натискът върху болниците продължи, лечебните заведения в София ще бъдат в колапс. Още няколко дни и възможностите на лечебните заведения ще се изчерпят, медицинският персонал е на предела, а и персоналът е крайно число. За това предупреди шефът на столичното РЗИ доктор Данчо Пенчев в студиото на БНТ.

Към вчерашна дата заетостта на столичните болници е над 80%, болниците са пълни, някъде няма вече свободни легла и не могат да приемат.

Данчо Пенчев обясни, че всички мерки са взети след сериозен анализ и епидемиологично проучване. Апелираме обществото да спазва мерките. Има установено заведение, в което целият персонал е болен и заразен.

На въпрос може ли да гарантира, че мерките ще продължат само 10 дни, Данчо Пенчев заяви: "Не, не мога да кажа, че мерките ще бъдат само за 10 дни. Ако можех, щях да бъда ментор..."

10 дни локдаун - градини, училища, молове, заведения и фитнеси затварят

10 дни локдаун - градини, училища, молове, заведения и фитнеси затварят

Остават само аптеки и хранителни магазини

Колкото и мерките да обхващат различни прослойки и сфери и някои сектори да продължават да работят, цялото общество боледува, заяви Пенчев, а на въпрос защо е даден този прозорец от четвъртък до понеделник, той отговори: "За да може обществото да се подготви." Като пример за подготовка той даде това ресторантите да могат да пласират закупената стока, а родителите да организират гледането на децата си.

До миналата седмица здравните власти са се надявали на един по-оптимистичен вариант на развитие на епидемията, но "той не се случи". Затова и четвъртък, 18 март, е бил критичният момент за налагане отново на мерки.

анкета

Трябва ли да има нов локдаун?

Виж резултати

Да, иначе ще ни трябват много черни чували 41.0%

Не, безсмислено е 28.0%

Локдаун обслужва само изборите 15.2%

Не се интересувам и няма да спазвам мерки 3.9%

Преценката е на здравните власти 12.0%

Преди Данчо Пенчев, в студиото на БНТ беше председателят на СБУ Янка Такева, която обяви, че около 1200 са учителите (детски градини, начални училища, прогимназии и гимназии), които са болни или карантинирани. Данните са от цялата страна.

Към 20 март около 14 000 са карантинираните лица в столицата, добави Данчо Пенчев, контролът по мерките е изключително затруднен и служителите на РЗИ не смогват.

На въпрос как ще върнат доверието на хората към ваксината на "Астра Зенека", Данчо Пенчев открои ролята на медиите. 1187 са ваксинираните само на територията на София вчера, открои шефът на РЗИ. Той не се ангажира с прогноза кога ще приключи пандемията по света и епидемията у нас.

Джипитата получават РНК ваксини най-рано през април

Джипитата получават РНК ваксини най-рано през април

Засега се раздават само ваксини на "АстраЗенека"

Проблемът с недостига на ваксини не е в РЗИ, а в производителите и това, че не пристигат у нас съответните количества, производителите не спазват договорите си, посочи Данчо Пенчев. В момента с пристигащите дози "Пфайзер" и "Модерна" се ваксинират желаещите от първа и втора фаза. Дози не се пазят и не се крият, а веднага се разпределят, обясни още Данчо Пенчев.

ВИП ваксини или ваксини за ВИП-а

ВИП ваксини или ваксини за ВИП-а

И пак се оказа, че едни ще пият кафе за 15 лв., а други ще пият студена вода... и както зам.-министър Жени Начева обясни - през системата ще има избор, когато има избор