"През последните дни започнаха да излизат информации за бъдещи политики в здравеопазването и част от тях са за борбата с пандемията. Това, че още отсега се знае, че ще се обърне внимание на една много закъсняла, но и много добра, широка кампания, много ме радва. Без нея не можем да минем".

Това заяви за предаването "120 минути" по bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него това, което до момента идва като информация за "Омикрон", е оптимистично.

"Той започва еволюционно да върви точно към това, което очакваме. По този път са минали и други вируси и бактерии. Никой микроорганизъм няма потенциал да предизвиква пандемия 2,3, 5 г. наред и да не се намери начин или той да се приспособи към нас, или ние да намерим много ефективни ваксини и мерки и да успеем да го избутаме", обясни Кунчев.

По думите му, вариантът "Омикрон" може би ще стане нормален респираторен вирус, с който ще можем да живеем нормално.

Според него, тръгването на училище утре ще е много изстрадан компромис, защото е ясно, че с това ще има известно повишение на положителните случаи на болестта.

"Но не може до безкрай тези деца да не са в училище", категоричен бе той.

Припомняме, че интервюто му бе очаквано след дългото му отсъствие, което породи много спекулации, че e бил в изключително тежко състояние заради COVID-19.

Той не подмина и тях по време на участието си.

"В самото начало много се ядосах, четейки тези дивотии", добави той. По думите му, за да си "позволиш да приемаш, че всичко, което се пише по мрежите за истина, значи, че нямаш най-елементарен усет за това как да отделяш истината от лъжата, което е много лошо".

Кунчев каза още, че в момента се чувства добре и е на работа от седмица, но вирусът има своите последствия за организма.

"Със сравнително добро лечение успях да преодолея в рамките на седмица - 10 дни. След това обаче този прочут пост-COVID синдром показа своите качества. Цялото тяло страда при едно такова заболяване и кой, каквото си има, го усложнява. Имаше игра на кръвното налягане, висока кръвна захар. Слава богу е преодолимо", добави той.

Ангел Кунчев: Имам нахалството и да не съм умрял...

Ангел Кунчев: Имам нахалството и да не съм умрял...

Здравният инспектор опровергава слухове

Припомняме, че по-рано през ноември самият Кунчев опроверга твърденията за състоянието си.

"Не съм в болница, още по-малко пък съм интубиран, нещо повече - имам нахалството да не съм и умрял! Не съм постъпвал на болнично лечение през последните две години, не съм с инфаркт, нито с инсулт. Нямам направена трета доза (за съжаление).". Това написа в социалната мрежа Facebook тогава той.

В публикацията си той приложи и видеото за да демонстрира "докъде може да стигне грозната, нагла и безумна антивирусна пропаганда! Насладете се на манипулациите, които тя произвежда ежедневно".

За "120 минути", Кунчев даде и обяснение за реакциите сред обществото на мерките и хората от Щаба.

Той разбира, че обществото си искат стария живот и това е нормално.

"За съжаление, търсейки човека, който им пречи, се насочват към тези, които се опитват да върнат този стар живот. На всички е ясно, че без по-високо ниво на имунизация, няма да може да се върне. Рано или късно ще я направим тази имунизация, обаче преди това ще платим цената", заяви той.